Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината. Това обяви председателят

...
Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината. Това обяви председателят
Коментари Харесай

БЛС: Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Акад. Дамян Дамянов е доктор на годината. Това разгласи ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тази вечер той ще бъде награден със златния знак на БЛС. Този знак се създава в монетния двор ”, съобщи доктор Маджаров.

Той изясни, че носителят на тазгодишната премия е хирург и началник на Клиничния център по гастроентерология в Медицинския университет в София.

Ръководството на БЛС му присъди премията за издаването на 23-томното управление по хирургия, което е минало под негова редакция и то обгръща всички области на хирургията, както и „ Анестезиолозия и интензивно лекуване ”, „ Онкология ” и „ Урология и гинекология ”. Призьорът също по този начин е и създател на 2 изобретения в медицината.

От 1998 година до 2015 година е ръководител на Съюза на учените в България, а от 2012 година е учен на Българската академия на науките, а от 2013 година и неин зам.-председател. Акад. Дамянов е създател и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 изявления в български и задгранични списания.

За първи път премията „ Лекар на годината е връчена ” през 2003 година на акад. Петя Василева.

Наградени са и медици в още 5 категории.

В категорията „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники ” са отличени доцент доктор Мариета Кътева от „ Софиямед ” и доцент Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология.

Най-изявеният български педиатър проф. Драган Бобев от Специализираната болница за интензивно лекуване на деца с онкохематологични болести е награден за своята дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на дадена компетентност. В тази категория са отличени още и проф. Иван Гаврилов от СБАЛ по Онкология, проф. Захари Захариев от МБАЛ „ Свети Георги ” в гр. Повдив,ппроф. Иван Ценев от УМБЯЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ”, проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ „ Александровска ”, доцент Виолета Димитрова от СБАЛАГ „ Майчин д

ом ”, доцент Евелина Пазванска от IV МБАЛ, проф. Елисавета Наумова от УМБАЛ „ Александровска ”.

За „ Мениджър на годината ” е разгласен шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” проф. Асен Балтов, който с работата си е съумял да стабилизира активността едно от най-значимите и основни лечебни заведения в страната.

В категорията „ Ти си нашето бъдеще ”, чиято цел е да насърчи и забележи млади медици са отличени специализантът доктор Веселин Попов от клиниката по Лъчетерапия към УМБАЛ „ Свети Георги ” в Пловдив, доктор Мирослав Ангелов, който сега работи в незабавното поделение на УМБАЛ „ Света Анна ”, ортопедът и травматолог доктор Калоян Йорданов, общопрактикуващият в Стара Загора доктор Атанас Славов и акушер-гинекологът Петя Чавеева от САГБАЛ „ Щерев ”.

Д-р Георги Кръстев и доктор Антон Въжаров, които са основни секретари, единият от Пловдив, а другият от Русе пък са отличени за „ Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация ”.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров съобщи, че от тази година има направени промени в регламента на премиите „ Лекар на година ”.

„ За първи път тази година позволихме в номинирането да вземат участие с изключение на районните колегии и обособени лечебни заведения. Следващата година обмисляме да имаме и категория, в която пациентите да избират лекаря, който считат, че е най-достоен. Имаме желание да отворим и електронно гласоподаване ”, разгласи още той.

Д-р Маджаров сподели, че в деня, в който почитаме „ Св. Иван Рилски ” - покровителя на българския доктор се означават 25 години откогато 19 октомври се празнува като техен професионален празник и 15 години откогато се връчват премиите „ Лекар на годината ”. Той добави, че първите награди са дадени през 2003 година и са били основани то тогавашния ръководител на БЛС доцент доктор Кехайов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР