Airbus засилва тестовете на радикална нова технология за крилата. С

...
Airbus засилва тестовете на радикална нова технология за крилата. С
Коментари Харесай

По-дълги и сгъваеми - Airbus разработва радикално нова технология за крила

Airbus ускорява тестванията на радикална нова технология за крилата. С това компанията поставя основите на предстоящ правоприемник на най-продаваната си серия A320, макар че все още среща компликации да понижи разноските си, оповестява Reuters и споделя:    “Във вторник английският министър на индустрията Нусрат Гани откри цех за крилни технологии в Югозападна Англия. Той би трябвало да помогне за проектирането и построяването на крила, които са по-дълги, по-леки, по-тънки и със сгъваеми върхове, с цел да обезпечават по-устойчив полет ”.    " Това е нашата стратегия за подготовка на технологии, които ще са ни нужни за идващото потомство самолети на Airbus, каквото и да е то ", декларира пред кореспонденти Сю Партридж, началник на програмата на компанията Wing of Tomorrow (Крило на утрешния ден).    Откриването на новаторската локация на Airbus идва в миг, в който Boeing изследва идея за продължен, свръхлек аероплан, наречена Transonic Truss-Braced Wings.   

Изборът на дизайн на крило и индустриални способи от страна на всеки от производителите, дружно с развиването на моторите, ще дефинират конкуренцията на терена на въздухоплавателните средства през втората половина на века, показват пред осведомителната организация източници от промишлеността, добавяйки, че Airbus харчи " стотици милиони " долари за програмата си Wing of Tomorrow. 
Официално проучванията могат да бъдат от изгода за всеки план, само че всички погледи са ориентирани към наследника на водещия A320, който съгласно Airbus може да бъде показан сред 2035 и 2040 г.    " Става дума за подготовка на технологията за предстоящ артикул с една пътека, т.е. за артикул с висока индустриална скорост ", споделя Партридж. " Трябва да разработим композитни технологии, с цел да понижим тежестта на крилото, само че те би трябвало да са на подобаваща цена и с подобаващи благоприятни условия за произвеждане ".    Понастоящем най-продаваният A320/321 и конкурентният Boeing 737 са направени от алуминий, само че конструкторите считат, че композитните материали ще разрешат на бъдещите крила да се стесняват по нови, по-ефективни способи.   

Основната спънка е, че производството на композитни елементи е по-скъпо - разлика, която е по-трудно да се възвърне при скъпите А320 и 737 на Boeing, в сравнение с при по-големите самолети, които към този момент се създават от композитни материали. 
Партридж разяснява, че Airbus води диалози с най-малко трима снабдители за понижаване на разноските и по-ефективно разработване на частите.   Сгъваеми крила    Въвеждането на карбонови крила в самолетите от класа на А320 и 737 може да изисква и гражданска война в градежа им, с цел да се отговори на индустриалните цели, които сега са 10 пъти по-високи от тези за огромните самолети.    Понастоящем авиационните композитни материали се втвърдяват в пещи под налягане, наречени автоклави, които лишават пространство и сила. Затова и Airbus изследва дали може да създава крила без автоклави.    До момента единствено един нов съветски аероплан е употребявал напълно този способ за отливане на крилата, само че адаптирането му към размерите на Airbus или Boeing ще изисква обилни вложения и повишение на разноските, споделят анализатори пред Reuters.   

Тъй като крилата стават все по-дълги, тестванията на историческата площадка във Филтън, където е създадена част от англо-френския Concorde, включват прегъване на върховете на крилата, с цел да могат те да преминат през вратите на халетата, сходно на 777X на Boeing.  
" Физиката ни споделя, че с цел да се получи по-икономично крило, то би трябвало да бъде по-дълго и по-тънко. Това значи, че би трябвало да увеличим размаха на крилата ", споделя Партридж.    Той отхвърля да каже по кое време Airbus ще избере сред десетките технологии, които тества, само че декларира, че ще бъде подготвен за всяко бизнес решение за нова стратегия. Анализаторите настояват, че работата по модела за 2035 година ще би трябвало да стартира до 2027-28 г.    Запитан дали новата технология може да се употребява за модернизиране на съществуващи модели като А321, Партридж дава отговор: " Да, теоретично ".    Източници от промишлеността настояват, че Airbus може да употребява част от проучванията си, в случай че продължи с евентуалното разгръщане на по-малкия модел A220.    Компанията към момента не е споделила какво ще включва самолетът, апетитен за правоприемник на А320 и прочут вътрешно като A220 Stretch, само че съгласно източниците на Reuters един от сюжетите планува нови крила и мотори, които да влязат в употреба не по-рано от 2030 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР