Airbnb ще премахне около 200 жилища и стаи под наем

...
Airbnb ще премахне около 200 жилища и стаи под наем
Коментари Харесай

Airbnb спира да предлага жилища в израелските селища в окупирания Западен Бряг

Airbnb ще отстрани към 200 жилища и стаи чартърен в окупирания от Израел Западен бряг. Американската компания декларира, че е взела решението, тъй като селищата са " в основата на разногласието сред израелци и палестинци ", написа BBC. Смяната в политиката на компанията идва тъкмо преди отчет на Human Rights Watch.

Този ход бе приветстван от палестинците, само че Израел го назова " неприличен " и заплаши с правни дейности.

Израелският министър на туризма Ярив Левин назова решението " дискриминационно ", съгласно израелските медии, и инструктира своето министерство да " ограничи активността на компанията в цялата страна ". Израелският министър на стратегическите въпроси Гилад Ердан съобщи, че притежателите на жилища, наранени от възбраната на Airbnb, би трябвало да обмислят да съдят компанията.

Ердан съобщи, че има намерение да разиска въпроса с " висши американски чиновници ", с цел да види дали решението нарушава американските закони за протест против Израел. Левин назова това хода " предаване на придвижването за протест " и сподели, че ще се стреми да наложи спомагателен налог върху активността на Airbnb в Израел, написа Bloomberg.

Ник Папас, представител на Airbnb, отхвърли да разяснява изказванията и сподели, че жилищата в израелските селища ще бъдат отстранени от уеб страницата на Airbnb през идните дни.

Израелските селища в Западния бряг се смятат за противозаконни според интернационалното право, макар че Израел оспорва това.

 Снимка 320690
Източник:

Селищата от дълго време се смятат за сериозна спънка пред постигането на мирна договорка, интернационалният консенсус, за която е устройването на 2 страни - една за Палестина и една за Израел.

Израел присвоява Западния бряг от Йордания през 1967 година и продължава да управлява региона, макар че палестинците имат лимитирано самоуправление в дребни анклави.

Повече от 600 000 евреи живеят в към 140 селища, издигнати след окупацията, които са се трансформирали в разпръснати градове, свързани с мрежа от пътища, разрязващи Западния бряг.

През 2016 година Airbnb е подложен на спомагателен обзор, откакто беше разкрито, че уебсайтът на компанията е показал, че селищните парцели са в границите на страната Израел, а не на палестинските територии.

В продължение на две години Human Rights Watch подлага на критика Airbnb за посредничеството им при наемане на жилища в селищата в Западния бряг, до които палестинските жители нямат достъп, споделя Арвинд Ганесън, шеф на Бизнес и права на индивида в организацията.

 Снимка 390498
Източник:

Организацията приветства решението на основаната в Сан Франциско компания.

Изявление на Airbnb споделя: " Американското законодателство разрешава на компании като Airbnb да правят бизнес в тези територии. В същото време мнозина в световната общественост обявиха, че фирмите не би трябвало да вършат бизнес тук, тъй като имат вяра, че фирмите не би трябвало да се възползват от земите, където хората са били разселени ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР