Аида ПаникянВече говорим не за демографска криза, а за демографска

...
Аида ПаникянВече говорим не за демографска криза, а за демографска
Коментари Харесай

БСП: Здравните бюджети са без адекватни политики

Аида Паникян
Вече приказваме не за демографска рецесия, а за демографска злополука, а някакви съответни политики, които да смекчават този проблем, не виждаме нито в бюджета на НЗОК, нито на Министерство на здравеопазването. Това сподели по време на разискването на здравните бюджети на последното съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Обсъждането на бюджета на НЗОК бе включена като изключителна точка на съвещанието.
В бюджета на Министерство на здравеопазването в това направление се отбелязва известно нарастване на средствата за инвитро процедурите, само че това не взема решение съществено главния проблем, безапелационни са социалистите. На второ място те означават неналичието на политики в региона на профилактиката и акцентират намаляването на средствата в бюджета на Министерство на здравеопазването в тази сфера. За нея са планувани 88 млн. лева по-малко спрямо предходния препоръчан план на служебното държавно управление, сподели Гьоков. Тъй като изявлението му засяга двата бюджета (на Министерство на здравеопазването и на НЗОК), той акцентира, че третият огромен проблем, който би трябвало предпочитано да се взема решение, е обвързван със незабавната помощ. От близо 10 години се разчита на плана, финансиран с европари (общо 163 897 815 лева.), които бяха гордостта на кабинета " Борисов-2 " и тогавашния здравен министър Петър Москов. Проектът по Оперативната стратегия " Региони в напредък " обаче завършва на 23 декември т.г. 
" Вече е ясно, че въпросният Проект за рационализация на незабавната помощ в страната е провален и евентуално ще се наложи да се връщат половината от евросредства по него, тъй че той ще би трябвало да се приключи с пари от бюджета. По калкулации на Министерство на здравеопазването става дума за 85 млн. лв. по плана, или половината от цялата сума ", напомни Гьоков и сподели, че в бюджета на Министерство на здравеопазването тези пари не се виждат. Според него обезпечаването на въздушна незабавна помощ е в цялостен хаос. Не е ясно и какво ще се случи, когато би трябвало да стартира заплащането на нужните към 150 милиона лв. за доставката и стартирането в деяние на плануваните 6 хеликоптера също не е ясно. 
По думите на депутата проектобюджетът на НЗОК 2023 година не предлага решения и не организира промяна в опазването на здравето. " Въпреки че заложеното нарастване на разноските за личен състав е с малко над 12 млн. лева по отношение на 2022 година, е ясно, че по-голяма част от него е за застраховане на заплатите, каквито са били през 2022 година, спомагателните средства са едвам 5,9 млн. лева, което е под 9% растеж на разноските за труд ", сподели още Гьоков.
Без смяна е общата рамка на проектобюджета на НЗОК за 2023 година, спрямо плана отпреди два месеца на служебното държавно управление. Все отново, бюджетът на НЗОК бе признат на първо четене в комисията с 10 гласа " за " и 8 " въздържал се ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР