Аида ПАНИКЯНОчевидно уроците на КОВИД-19 още не са приключили. 12

...
Аида ПАНИКЯНОчевидно уроците на КОВИД-19 още не са приключили. 12
Коментари Харесай

Здраво дете под карантина! Ами сега?

Аида ПАНИКЯН

Очевидно уроците на КОВИД-19 още не са завършили. 12 години българите се наслушаха на " дадох ви пари за... ", само че действителна изгода не видяха, а законовите недостатъци и до момента лъсват.
Наглед нищожен проблем, който се обостри по време на пандемията и най-много в интервалите със скок на инфектираните, слага доста родители на кръстопът. Става дума за здрави дребни възпитаници, които поради заразно заболяване в учебното заведение или класа би трябвало да бъдат под карантина вкъщи. Не единствено КОВИД-19, само че и други инфекциозни заболявания нерядко спохождат децата от години. Да не забравяме годишните " грипни ваканции ". Заразите от морбили, варицела, скарлатина... Проблемът идва, в случай че родителите нямат опция да си вземат заплатен или неплатен отпуск, с цел да останат с детето. Или да намерят благонадежден възрастен, който да бъде с него, до момента в който те са на работа. Не е елементарно и когато родителят работи от разстояние или онлайн.
Законът дава право на болничен на родител, чието дете е под карантина, тъй като самото то е болно, само че не и когато е крепко. В този случай няма съображение за издаване на болничен лист за краткотрайна неработоспособност на родителя.
Подчертаваме, че не става въпрос за болно от заразна болест дете. Според спомагателните разпореждания на Закона за здравето родителят има право на болничен (за краткотрайна неработоспособност) единствено за здрав хлапак, който върви на детска ясла или градина, само че не и в случай че е възпитаник. И тук идва конфликтът на законите. Ако ученикът е под 12 години, неговите родители/настойници или приемни родители попадат под ударите на закона

с санкция до 5000 лв.

в случай че го оставят единствено. Според член 45 на Закона за протекция на детето, " който остави без контрол и задоволителна грижа дете до 12-годишна възраст, за което поставя грижи, с което основава заплаха за неговото физическо, психическо и нравствено развиване, се санкционира с санкция от 1000 до 2000 лева за първо нарушаване, а при наново нарушаване - с санкция от 2000 до 5000 лева, в случай че не предстои на по-тежко административно наказване по специфичен закон или действието не съставлява закононарушение ". Законодателна празнина, която преди пандемията от КОВИД-19 като че ли не беше толкоз осезателна.
КОВИД-19 обаче и в тази мелница наля вода и от ден на ден родители, настойници, осиновители, приемни фамилии се изправят пред ново затруднение, тъй като би трябвало да търсят пълновръстен приближен човек, който да се грижи за детето, до момента в който те са на работа. Това накара и депутати да реагират. Под предлагането за запълване на

законодателната празнина

са се подписали близо 10 народни представители, измежду които проф. Георги Михайлов, доцент Силви Кирилов, доцент Антон Тонев и други Депутатите оферират на болничен да имат право и родители, чиито деца под 12 години са здрави, само че би трябвало да бъдат изолирани за избран интервал от време вкъщи.
Предложението изисква промени в кодексите за обществено обезпечаване и за труда.
Вносителите оферират промененият закон да влезе в действие от 1 юли тази година.
От Министерство на здравеопазването изцяло поддържат законопроекта.
От МТСП акцентират, че с смяната се реализира сходство и с наредбите на Закона за протекция на детето, само че и се обезпечава опция родителите да употребяват отпуск при краткотрайна нетрудоспособност и да получават парично обезщетение от държавното публично обезпечаване.
Становището на БЛС е, че ще се добави определението за краткотрайна неработоспособност.
От Националната мрежа за деца приветстват самодейността на депутатите и са безапелационни, че досегашната наредба слага в неравностойно състояние родителите на дребните възпитаници.
От Съюза за стопанска самодейност също поддържат плана, както и промените на КТ и КСО, а от Българската стопанска камара показват кардиналната си поддръжка.
На първо гласоподаване в парламентарната Комисия по опазване на здравето планът бе подсилен от всички депутати.

Национален осигурителен институт поддържа кардинално плана, само че...

Според мнението на Национален осигурителен институт измененията може да влязат в действие не по-рано от януари идната година. Причината е, че препоръчаните със законопроекта промени ще наложат увеличение на разноски и заплащания, които в бюджета на ДОО за 2022 година не са планувани.
От Национален осигурителен институт предвиждат, че, с цел да бъдат въведени измененията, ще са нужни още 12,8 млн. лева в бюджета.
Експертите от осигурителния институт позволяват, че сходни карантини ще се постановат най-вече за КОВИД-19 и вземат под внимание, че към този момент карантината за контактни лица е 7 календарни дни. Пет от тези 7 дни са работни, като 3 от тях се поемат от работодателя, а 2 са за сметка на ДОО. Ако се допусне, че епидемиологичната конюнктура от КОВИД-19 няма да се утежни, се допуска, че новите случаи измежду деца до 12 години ще са към 5 хиляди, а наложително изолирани ще са към 4,3 хиляди деца. От Национален осигурителен институт предвиждат, че общо към 106,2 хиляди здрави деца ще бъдат карантинирани поради контакт с заболели. Допуска се, че приблизително на един и същи родител за интервала 1 юли-31 декември 2022 година ще бъдат издадени 1,5 болнични листа поради карантина на крепко дете.
Сходно е мнението на Министерството на финансите, откъдето считат, че нужните 12-13 млн. лева ще отидат за компенсации за болнични единствено за КОВИД-19, само че не са взети поради други заразни заболявания.
Заради мненията на Национален осигурителен институт и Министерство на здравеопазването вносителите на плана ще предложат той да влезе в действие от 1 януари 2023 година

Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и обществената политика:

Промяната е нужна

С тази законодателна смяна и родителите на здрави възпитаници до 12 години, които са под карантина, ще имат право на отпуск за краткотрайна неработоспособност. Ако законопроектът влезе в действие от 1 януари 2023 година и в това време се яви изключителна епидемиологична конюнктура, сега има механизъм за поддръжка на родителите посредством даване на специфична месечна целева помощ по Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне.
Предложението на народните представители дава и различен ракурс и не свързва използването на този тип отпуск единствено с изключителна епидемиологична конюнктура.
В същото време предлагането в забележителна степен дава отговор на декларираната идея за ръководство на възможна бъдеща епидемиологична конюнктура и да няма народен локдаун, а районни (в области, обитаеми места или училища), според от равнищата на заболяемост. Законопроектът дава опция за гъвкаво реагиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР