Аида ПАНИКЯНЕлектронна рецепта, издадена в България, да се използва поне

...
Аида ПАНИКЯНЕлектронна рецепта, издадена в България, да се използва поне
Коментари Харесай

Електронна рецепта? Отнема минути

Аида ПАНИКЯН

Електронна рецепта, издадена в България, да се употребява най-малко в Румъния. Например. Е, към този момент това е единствено фантазия.
За сметка на това, още от март 2020 година електронните предписания, издадени във Финландия, могат да се употребяват в Хърватия и Естония, без да е нужен образец на хартия. А естонските се употребяват във Финландия още от 2018 година В останалите страни на Европейски Съюз, в случай че е-рецепта от една страна се употребява в друга, належащо е и хартиено копие. Поне към този момент.

Предвижда се от 1 май белите предписания да са на електронен притежател. Засега в обсега на е-рецептите не са включени жълтите и зелените. С тях медикаментите се отпускат по различен ред, включително и по Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. Те и сега са за избран период и след него осъществяването им не е допустимо. Не са включени и медикаменти, които не се заплащат от НЗОК, а по специфичен ред от Министерство на здравеопазването, само че те са доста малко.
Идеята за е-здравеопазване навърши пълноправие даже по американски. След повече от 20 години очакване, обещания, многочислени конференции, семинари, презентации и впрочем, у нас занапред навлиза електронното опазване на здравето, а с него и е-рецептите ще се употребяват по-масово и ще заменят белите най-малко в над 95% от случаите.
Белите предписания са за неведнъж разпределяне на медикаменти и по закон имат годност до 6 месеца от датата на издаване. Друг е въпросът, че сме привикнали да употребяваме с години една и съща хартиена рецепта. А в аптеките постоянно си затварят очите и ги одобряват.

Законът до момента

Още в края на декември 2020 година бе направена обществена проява на първите електронни предписания у нас. След това е-рецептата трябваше напълно да размени бялата хартиена от 1 юни 2021 година Но по този начин и през цялата предходна година това не се случи, тъй като, още преди да влезе в действие смяната в Наредба 4, служебният здравен министър даде опция от 18 май аптеките да продължат да одобряват и хартиени. Причина бе постъпило в Министерство на здравеопазването предложение на лекарския съюз. Лекари без контракт с НЗОК срещаха усложнения със софтуера, т.е. трябваше да го купят. Трудности имаше и пред лекари, които предписваха медикаменти на приети в болница пациенти.

Мобилни приложения

Близо година по-късно (от 1 май 2022 г.) ново изменение в наредбата съвсем поставя завършек на хартиените предписания и за медикаментите, които не се възстановяват от НЗОК. Целта е, от една страна, да се усъвършенства процесът по определяне на медикаменти. От друга - да се основават условия за електронен продан на документи, като по този метод да се облекчи работата на ангажираните с процеса по определяне и разпределяне на лекарствени артикули, отвън действието и обсега на Националната здравно-информационна система (НЗИС).
Само седмица преди публикуването на плана за изменение на Наредба 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, Министерство на здравеопазването разгласява за разискване и плана на Наредба за действието на НЗИС, какви са модулите, функционалностите, връзка с други електронни регистри, предпазване на персонални данни и прочие
По време на блиц надзор на 10 март в парламентарната Комисия по опазване на здравето министър Асена Сербезова заяви за подготвяната смяна и разясни, че се създават и мобилни приложения за предписания.

Добавките към храната

най-вероятно няма да влязат в електронната система и в множеството случаи няма да могат да се предписват с е-рецепта. Причината е, че те се продават в разнообразни видове търговски обекти (хранителни магазини, бензиностанции, магазини за диетични храни и пр.), а и все още за тях няма интегриран указател. Освен това всеки може да си ги купи, без да са безусловно предписани от доктор. Въпреки това има лекари, чийто програмен продукт разрешава в е-рецептата да бъде включена и хранителна добавка. Други лекари могат да я изписват на хартиена рецепта.
Да не забравяме, че медикаментите, плащани изцяло или отчасти от касата, от началото на юни 2021 година се изписват единствено на е-рецепти.

Как се купува лекарство с е-рецепта?

След обзор лекарят попълня на компютъра си електронния формуляр с названието на медикаментите, дозата, с напътствие на броя вземания, броя на дните/седмиците/месеците, в които се приема лекарството. Писането на е-рецепта не лишава повече време от писането на хартиената. А и пословичните нечетливи " драскулки " на докторите явно ще останат единствено в старите анекдоти.
Пациентът отива в коя да е аптека, където е належащо да каже ЕГН-то си (препоръчително е да каже и датата, на която е издадена рецептата), и, след инспекция в системата, получава от фармацевта предписаните медикаменти. Ако човек желае да вземе по-малко количество от предписаното му през днешния ден, а след несъмнено време и останалото, може да го стори, до момента в който е отминалостта на рецептата.
Хартиено копие от е-рецептата може да изиска пациентът, в случай че му е належащо за показване като документ. Пациентът ще може да вижда и предишни рецепти/изписвани медикаменти, когато влиза досието си в НЗОК, а след време - и в досието в НЗИС.
Тъй като електронните предписания са копие на хартиените, в наредбата няма смяна във връзка с периода им на отминалост. Белите е-рецепти също са с отминалост 6 месеца. Ако медикаментите са предписани на 1 юни, на 2 декември човек не може със същата рецепта да си ги купи, тъй като програмата няма да " пусне " фармацевта.
Мнозина питат по какъв начин докторът ще изписва медикаменти, когато е на домашно посещаване или е от незабавна помощ. Има благоприятни условия програмата за рецептите да бъде конфигурирана на мобилен телефон или таблет. А някои лекари вършат това още от средата на 2021 година

Електронните рецептурни книжки

" Като изключа времето, в което чаках реда си пред кабинета, основаването на електронна рецептурна брошура лиши на персоналната ми лекарка към 10 до 12 минути ", изясни пациентка, която сега е записана с една диагноза, за която взема два медикамента по каса.
Е-рецептурните книжки, които се употребяват от хората с хронични болести за медикаментите им, отпускани по каса, също от предходната година би трябвало да заменят хартиените. Досега здравноосигуреният трябваше да купи книжката от аптека или книжарница за медицински документи, да отиде при общопрактикуващия си доктор, който да я попълни, да нанесе кодовете на диагнозите. Пациентът заверяваше книжката в съответната РЗОК, връщаше се при персоналния доктор, който изписваше рецептата, след което пациентът отиваше в аптеката, с цел да получи медикаментите си. Преди няколко години на мен ми лиши тъкмо два работни дни издаването на брошура за майка ми - дни, в които нямаше метод даже да стигна до работното си място.
Сега на своя компютър персоналният доктор генерира еднократно в осведомителната система на НЗОК рецептурната брошура, която е с неповторим номер. С квалифицирания си електронен автограф той влиза в меню " Регистър рецептурни книжки (РК) ", като при нужда може да прибавя нови диагнози или да приключва остарели съгласно положението на пациента. Пациентът получава код (вече не е належащо да носи хартиената брошура в найлонова торбичка - знак, по който до момента разпознавахме кой е с хронично заболяване - б.а.), с който отива в аптеката и получава назначените медикаменти, откакто аптекарят направи съответната инспекция за уместност на данните за издадени предписания.

Готови ли са аптеките?

Да, имат подготвеност, тъй като не става въпрос за нещо ново, а и голяма част от тях от дълго време извършват е-рецепти, разяснява за ДУМА ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки магистър-фармацевт Николай Костов. Проверка на ДУМА в няколко аптеки в страната удостовери готовността им.
Към 13 април у нас са регистрирани над 3320 аптеки, като 70-72 от тях са на помощник-фармацевти, сочат данните на ИАЛ. В тях по закон не се отпускат лекарства по лекарско наставление, а и с електронен автограф разполагат единствено магистър-фармацевтите. В тези аптеки може да се купуват единствено медикаменти, които не са по лекарско наставление, хранителни добавки, хигиенични материали, козметика.
Очевидно не е мъчно и щом човек свикне, надали ще си спомня за хартиените предписания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР