Аида ПАНИКЯНАко КОВИД-19, енергийна, икономическа криза плюс война и последиците

...
Аида ПАНИКЯНАко КОВИД-19, енергийна, икономическа криза плюс война и последиците
Коментари Харесай

2022-ра - година на пенсиите

Аида ПАНИКЯН
Ако КОВИД-19, енергийна, икономическа рецесия плюс война и последствията от нея се бяха случили преди 11-12 години, българите вероятно щяха да си хапват постната пица, а приходите им да престояват във фризера на хазната. Е, годината е 2022-ра и това не се случи. Макар че в края й и при започване на 2023 година може и да гризем постната пица.
Немалко позитивни неща се случиха в обществената политика през тази година. Бързите, добре планувани и навреме осъществени дейности в обществената политика на екипа на министър Георги Гьоков (БСП) в последното постоянно държавно управление доста омекотиха ударите на инфлацията и други фактори върху най-уязвимите членове на обществото.  
Увеличена беше минимална заплата, което даде глътка въздух на над 500 хиляди българи, които са в графата " работещи небогати ". Уви! До средата на декември служебният кабинет не даде никакви сигнали, че може следващата година армията на най-ниско платените да разчита на от малко малко почтено възнаграждение.  
За пръв път от години пенсионерите получиха великденски добавки от 70 лева През тази година влезе в действие най-голямото нарастване на пенсии от 14 години насам. Преизчисление не е правено от 2008 година, като се изключат годишните юлски нараствания по швейцарското предписание. А и те бяха блокирани в първите години от ръководството на ГЕРБ. Увеличението се случи на стъпки. Вместо плануваните 6,1% растеж, от 1 юли нарастването бе 10%. Последното нарастване - от 1 октомври, целеше да има растеж при най-старите пенсии за трудова активност, които от години са и най-ниските, даже в случай че получателите им са имали цялостен стаж при пенсиониране.
Отпаднаха така наречен " три най-хубави години " от трудовия стаж при пенсиониране, само че за сметка на това се усили самостоятелният коефициент на 1,35, тъй че през 2022 година хората се пенсионираха при по-добри за тях условия. 
Редовното държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия реши таванът на пенсиите да се изравни с оптималния застрахователен приход, който е 3400 лева. 
На два пъти през т.г. бе увеличена оптималната пенсия. След 1 октомври близо 22 950 възрастни вземат пенсия от трудова активност сред 2000 и 2500 лева, 5740 души - от 2500 до 3000 лева, а 1180 - от 3000 до 3400 лева, като тавана вземат малко над 980 души, най-вече някогашни военни, служители на реда, миньори, служащи в тежката индустрия.  
Към 1 ноември от близо 2,034 млн. пенсионери пари под > линията на беднотия > получаваха 306 460 души, като част от тях са се пенсионирали при повърхностен стаж, други са с наследствени пенсии, трети са с пенсии за неработоспособност заради общо заболяване с понижена продуктивност сред 50 и 70%. След 1 януари 2023 година тези хора ще бъдат двойно повече - 665 454, както разгласи служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. В обществената комисия в Народното събрание той " успокои " депутатите, че от 1 юли пенсиите ще се усилят приблизително с 12% и по този начин минималната ще стане 523,04 лева - с 19,04 лева над линията на беднотия! 
Линията на беднотия през т.г. бе увеличена от 369 на 413 лева Още при започване на юли МТСП предложи през 2023 година тя да стане 504 лева, само че Министерският съвет взе това решение през септември. Това е най-високият растеж (22%) на този индикатор за последните 10 години, а с него ще се усилят обществените помощи и поддръжката по законите за общественото подкрепяне и за > хората с увреждания > Така от следващата година над 670 000 души с увреждания ще получават по-висока финансова поддръжка. И през т.г. хората с увреждания имаха поддръжка за започване на работа, само че още веднъж незадоволителна. Не може обаче да се подмине фактът, че от януари до края на ноември над 7000 души с увреждания са почнали работа, а безспорна оценка за техните качества и професионализъм е фактът, че близо 60 на 100 от тях са наети от работодатели в действителния бранш. 
Не беше важен напредъкът по казуса с наличната среда. От 1 юли НЗОК стартира да договаря, отпуска и заплаща помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения на хората с увреждания.
Пенсиите на над 50 000 деца и възрастни с увреждания се усилиха с 45% от 1 юли. Размерът на минималната заплата повлия и възнагражденията на персоналните асистенти на хора с увреждания (според Закона за персоналната помощ).> Децата  > Немалко финансови облекчения получиха през тази година родителите на дребни деца и възпитаници. Навярно резултатът от множеството ще се усети следващата година. С измененията в Закона за държавния бюджет се усилиха и данъчните облекчения за фамилиите с малолетни деца. За едно дете нарастването е от 450 на 600 лева, за две - от 900 на 1200 лева, за три и повече деца - до 1800 лева, а за дете с увреждания - до 1200 лева За интервала на майчинство това облекчение не се употребява, защото компенсацията е необлагаем приход. 
Майчинството през втората година на детето бе увеличено за няколко месеца от 650 на 710 лева (колкото е минималната заплата), откакто години наред бе 380 лева Бе дадена опция на бащите да употребяват до 2 месеца заплатен отпуск за развъждане на дете до 8 година, в случай че не са употребили други трансферирани от майката отпуски.
От 1 април ясли и забавачки станаха безвъзмездни за родителите - издръжката им пое страната, откакто през февруари депутатите одобриха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Отпаднаха и двете такси, които общините събираха за децата в предучилищна възраст. За пръв път родителите, чиито деца (от 3 месеца до 3 г.) не бяха признати в общински детски заведения, получиха обезщетения от 372 лева при изпълнени няколко условия.
През юли депутатите гласоподаваха от 1 януари 2023 година родителите да употребяват болничен за гледане на крепко дете до 12 година, в случай че е под карантина.     > Повече пари за топло > МТСП, ръководено от министъра на Българска социалистическа партия Георги Гьоков, съумя през юли да усили и целевите помощи за отопление на най-бедните със 100 лева и парите за ноември 2022 година - март 2023 година станаха 623,55 лева В същото време бе уголемен и обсегът - получателите на енергийни помощи от 261 000 през предходната зима се усилиха на 310 000. Служебното държавно управление разшири още малко обсега на бенефициентите. > Пазарът на труда > доста се стабилизира, безработицата стигна доста ниски равнища. Въпреки това за 1 работно място се конкурираха сред 4 и 5 безработни. Регистрираните безработни до 29 година не престават да са към 16 000.
Бяха увеличени ваучерите за храна от 80 на 200 лева месечно. Новото е, че тези ваучери към този момент може да се употребяват за отдих и за просвета (кино, спектакъл и т.н.). Всички тези обществени придобивки бяха отстоявани с години от Българска социалистическа партия и най-сетне - сполучливо осъществени от социалистически министър в последното постоянно държавно управление.
Работодатели още веднъж се върнаха към рефрена " Няма фрагменти, би трябвало да внасяме от трети страни ". Очевидно са не запомнили да ревизират какъв брой безработни с висше или с професионално обучение има, по какъв начин да покачат квалификацията на своите служащи или да създадат влагане в съвременни машини. Бизнесът получи забележителна поддръжка от страната, с цел да се оправи с енергийната рецесия и да резервира работата на десетки хиляди служащи. А може би изречението " няма фрагменти " има и втора част: " Няма фрагменти за тези заплати ". Затова и > ябълката на раздора > остана минималната заплата. В края на май тогавашният финансов министър Асен Василев сподели, че два пъти в годината не може да се покачва. В края на юли Гьоков показа автоматизиран механизъм за определянето й, само че времето съответства с края на мандата на държавното управление и като че ли казусът остана неуреден. Последваха митинги на синдикатите.
Тристранката не одобри предлагането от следващата година минималната заплата да стане 850 лева, главният отпор бе предстоящо от бизнеса, а служебното държавно управление си затрая, откакто на 10 август бе декларирано, че ще предложи 770 лева. 
Аргументите на Българска социалистическа партия обаче надвиха и при започване на декември депутатите единомислещо одобриха от 1 януари най-ниското заплащане в страната да стане 850 лева като разследване от оферти механизъм, който е в унисон с европейската инструкция. Притиснат, няколко дни по-късно служебният кабинет разгласи за разискване проектопостановление минималната заплата да стане 770 лева, връщайки се към августовските си хрумвания. Така растежът на минималната заплата след облагане с налози и осигуровки ще бъде 16,9%, до момента в който инфлацията през октомври у нас е 17,6%! Ако на второ четене в пленарна зала депутатите още веднъж гласоподават за 850 лева, държавното управление ще бъде длъжно да извърши волята им. Битката още веднъж е на Българска социалистическа партия и тя ще я докара до дъно - по този начин, както направи с всичко, заложено в региона на обществената политика през 2022 година
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР