Аида ПаникянТова, което стана вътре, е абсурд. По предложение на

...
Аида ПаникянТова, което стана вътре, е абсурд. По предложение на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ПП сътвориха абсурд. Няма да има увеличение на минималната заплата от 2023 г.

Аида Паникян
" Това, което стана вътре, е парадокс. По предложение на ГЕРБ и с поддръжката на " Продължаваме промяната " и " Български напредък " нарастване на минималната заплата от 2023 година няма да има. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на обществената комисия в Народното събрание.
Хаос с определянето на минималната заплата настъпи по време на второто четене в комисията на промените на Кодекса на труда. С признатите решения на процедура от 1 януари най-ниското заплащане в страната няма да е препоръчаното от Българска социалистическа партия 850 лева Може да остане 710 лева, а в най-хубавия случай може да е препоръчаното от служебния кабинет 770 лева, което на процедура продължава досегашната традиция да не се основава на никакви критерии.  
Макар на първо четене и в пленарната зала да поддържаха нарастването, сред двете четения от ГЕРБ направиха две подвеждащи оферти: да се добави думата " брутна " пред минимална заплата и да отпадне в заключителните разпореждания на кодекса условието законът да влезе в действие от 1 януари 2023 година Сходни бяха предложенията и на " Продължаваме промяната " (ПП), като Искрен Арабаджиев ребром разгласи, че с отпадането на класа ще се даде по-голям късмет за младите.
От години минималната заплата се дефинира с разпореждане на Министерски съвет и в никакъв случай не е била брутна.
Корнелия Нинова ясно и тъкмо изясни, че в брутната заплата влизат прослуженото време (т.нар. клас), както и нощен, ексклузивен труд и други спомагателни заплащания. По този метод минималната заплата ще е друга за всеки, според от стажа му, като ще остане в цялостен размер за служащите с минимален стаж, а хората с огромен стаж ще получават по-малко пари. От друга страна на процедура класът ще отпадне. " С думата " брутна " значи, че доста хора ще получат и по-малко от 710 лева ", разгневи се Нинова. Тя обясни, че в случай че в минимална от 850 лева бъде включен класът, за служащ с огромен стаж би трябвало да се извадят 250 лева (прослуженото време) и той би трябвало да вземе 600 лева, което е по-малко и от сегашните 710 лева По време на съвещанието от Българска социалистическа партия предложиха в минималната заплата да не влизат спомагателните заплащания, включително класът, само че то не бе признато.
" Който пипа клас, пада от власт ", напомни остарелия девиз на синдикатите шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ Любослав Костов. Предложенията на ГЕРБ и на Политическа партия бяха подкрепени от " Български напредък ".
От Българска социалистическа партия няколко пъти приканиха вносителите да отдръпват предложенията си. " Всичко, което направихме дотук, отпътува в канала... Те в този момент да носят отговорност и да се знае от българските жители кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа ", разяснява Нинова след съвещанието.
Припомняме, че предлагането на Българска социалистическа партия за автоматизирано установяване на минималната заплата бе тя да е 50% от междинната, като доплащанията да са над това, а законът да влезе в действие от 1 януари 2023 година
Ако следващата година минималната заплата остане 710 лева, хората чисто ще вземат 549 лева, което е единствено с 45 лева над линията на беднотия от 504 лева.  
" От началото на 2020 година за 2 години инфлацията е 27%, а растежът на минималната заплата - 27%. За следващата година се чака средногодишна инфлация от 7%, което отнесено към сегашните 710 лева прави 760 лева ", разяснява Васил Велев от АИКБ. По думите му по растеж на минимална заплата България била в топ 3 на Европейски Съюз. Той обаче не сподели и дума за покупателната дарба на тези 710 или 760 лв..
Изчисленията на синдикатите обаче са разнообразни. Костов от КНСБ обясни, че сега на един служащ на минимална заплата му се постанова да работи 6,5 седмици в допълнение, с цел да може да си разреши покупателна дарба отпреди 24 месеца. " Не знам кой механизъм ще изберат депутатите, само че той би трябвало да докара до 16-17% нарастване на минималната заплата, което е към 830-850 лева съгласно разнообразни калкулации ", съобщи Костов. 
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР