Аида ОванесС 10 гласа за, 8 въздържал се и без

...
Аида ОванесС 10 гласа за, 8 въздържал се и без
Коментари Харесай

Майчинството за втората година се обвързва с минималната заплата

Аида Ованес
С 10 гласа " за ", 8 " въздържал се " и без " срещу " депутатите от обществената комисия одобриха предлагането на Българска социалистическа партия компенсацията за майчинство през втората година да се обвърже с минималната заплата. Във вторник на изключителното съвещание на Тристранката предлагането за смяна в Кодекса за обществено обезпечаване не бе признато.
" Недопустимо е майките да останат с ниски приходи през втората година на развъждане на детето. Част от претекстовете срещу това са, че не се подтиква връщането на майките на работа, само че към този момент те имат опция да се върнат и да получават половината от компенсацията ", разяснява ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков. От левицата, която от години упорства за такава смяна, са безапелационни, че по този метод компенсацията няма да се трансформира съгласно хрумванията на един или различен политик, а ще бъде узаконено.
Предложената смяна в КСО планува и опция компенсацията да се изплаща на бащата/осиновителя или на индивида, който се грижи за детето, в случай че той употребява спомагателния заплатен отпуск вместо майката.  
Според работодателските организации обвързването на компенсацията с минималната заплата не е добре, тъй като дамите, които са работили на минимална заплата, на процедура ще получават повече пари от обезщетение, в сравнение с когато са работили.
Едва към 30 хиляди млади фамилии ще получават такова обезщетение, което ще коства на бюджета към 96 млн. лева годишно, съобщи Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че с такава смяна в КСО няма да се решат проблемите на демографската рецесия, само че най-малко ще бъдат подкрепени младите, които се осигурявали и са изрядни платци и са се престрашили във време на рецесия да родят и да отглеждат децата си. Заради неизрядните да не наказваме изрядните, съобщи Нинова. " В постоянното държавно управление ние направихме това, което и в този момент предлагаме - растежът на минималната заплата да се отрази надлежно и на растежа на майчинството. Както увеличихме минималната, по този начин увеличихме и майчинството. Намеци и обвинявания, че това е популизъм, не одобряваме. Когато сме били в съпротива, тази мярка сме я предложили доста поредно, и когато управлявахме, показахме, че тя може да се случи. И в най-тежката рецесия през зимата не катастрофира страната. Оставихме 9 милиарда в бюджета, 1.5 милиарда остатък и помогнахме на младите фамилии ", отговори Нинова на упреците, че левицата прави избирателен популизъм с предложенията си. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР