Ахмет Давутоглу, който от 2014 до 2016 г. беше премиер

...
Ахмет Давутоглу, който от 2014 до 2016 г. беше премиер
Коментари Харесай

Бившият турски премиер Давутоглу напусна партията на Ердоган

Ахмет Давутоглу, който от 2014 до 2016 година беше министър председател на Турция, разгласи през днешния ден, че излиза от състава на Партията на справедливостта и развиването /ПСР/, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, написа в. "Джумхуриет ".

Според изданието още трима политици са напуснали партията дружно с Давутоглу.

Асошиейтед прес напомня, че преди няколко дни ПСР стартира процедура по изключване на Давутоглу и още трима някогашни депутати поради нарушение на партийната дисциплинираност.

Бившият министър председател сподели, че не е склонен със настоящия политически курс на ПСР и счита да образува своя партия.

"От през днешния ден върху нас лежи историческата отговорност да създадем ново политическо придвижване. Каня всички да работят с нас, без значение от техните политически възгледи ", сподели Давутоглу.

През май 2009 година Ахмет Давутоглу бе назначен за министър на външните работи, а пет години по-късно на конгрес на ПСР бе определен за водач на партията, след което бе одобрен от президента Ердоган за министър председател на страната като водач на ръководещата партия.

През май 2016 година Давутоглу разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат като водач на ПСР на идващия партиен конгрес.

Според анализатори решението му е било провокирано от различия с Ердоган по въпроси, свързани със строгата политика на президента във връзка с медиите, и по отношение на възобновената въоръжена битка със неразрешената в страната Кюрдска работническа партия /ПКК/ след преустановяване на примирието през 2015 година

Според редица турски медии макар обществените си изказвания Давутоглу не е бил последовател на поправките в конституцията за въвеждане на президентска форма на ръководство, за които настояваше Ердоган
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР