Ахмед Доган има мащабни намерения да развива пристанището към ТЕЦ-Варна,

...
Ахмед Доган има мащабни намерения да развива пристанището към ТЕЦ-Варна,
Коментари Харесай

Доган крои светли бизнес планове с пристанище и ТЕЦ

Ахмед Доган има огромни планове да развива пристанището към ТЕЦ-Варна, а и самата централа. Това стана ясно през вчерашния ден, откакто в нея бе извършен Ден на отворените порти. В ролята на хазаин влезе транспортният министър от кабинета на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Данаил Папазов, който е и някогашен началник на варненското пристанище (там се засича с Делян Пеевски като член на борда), а в този момент оглавява теца. Семейната му компания “Сигда ” купи през 2017 година централата от ЧЕЗ, а няколко месеца по-късно мажоритарният дял от “Сигда ” се оказа в ръцете на почетния ръководител на Движение за права и свободи. Плановете на притежателите включват и привличането на непознат вложител.

Папазов показа старта на бизнес начинанието и приобщаването на Доган по този начин: “Сигда ” е желала да вземе в началото единствено врата, само че ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности; по тази причина “малко от немай-къде ” е добита и централата; направени са вложения, появява се Доган. “Преговаряхме с много хора, единственият, който застана с името си и не искаше да се занимава с офшорки и тем сходни компании, бе господин Ахмед Доган. Затова се насочихме към него. Бяхме съгласни да работим с него, защото има визия за екологизация на теца ”, съобщи Папазов.

Той отхвърли да назове цената, за която Доган е придобил дяловете. “Сделката е естествена, одитирана няколко пъти, няма нещо, което да е прикрито или покрито ”, съобщи Папазов.

Макар от думите на Папазов да излезе, че Доган се интересува повече от централата вместо от пристанището, към този момент събитията сочат противоположното. Преди няколко дни портът, който дружно с централата е в съседство със село Езерово (по водния път Варна - Девня), е обособен в независимо сдружение. Пристанището не е работило през последните 5-6 години, а преди този момент е обслужвало само въглища. Предстои модернизиране на кейовите места и създаване на нов зърнен терминал, като задачата е да се обработват по 200 хиляди контейнера годишно, какъвто е размерът в този момент за всички български пристанища. Амбициите са това да се случи след влизането на непознат вложител. Папазов разгласи, че договорка с сътрудник се чака до края на юли. Инвеститорът щял да бъде и товародател, а вложенията дружно с банков заем щели да са на стойност 89 млн. евро. Според уеб страницата “Медиапул ” непознатият сътрудник ще е фонд от Лондон. В общото сдружение тецът ще взе участие с апорт от 63 млн. лева

В цялата бизнес сага има още един любопитен факт. Дружеството “Минстрой ” е продало на теца на ниски цени имот в съседство. Собственик на “Минстрой ” пък е Николай Вълканов, който през 2012 година изплати хонорар от 2 млн. лева на Доган за хидровъзела “Цанков камък ”. Версията на Папазов гласи, че теренът постоянно се е употребил от централата, само че се появил като съсобственост в кадастъра. “Минстрой ” се съгласили на ниска цена да се разделят с него против бъдещи облаги в плана.

  

ЕНЕРГИЯ

За топлоцентралата също бяха афиширани големи упоритости, само че търсеният непознат вложител за нея е с неразбираеми контури. Тецът ще взе участие в новите търгове за студения запас, като към този момент парите оттова се обрисуват като единствен доход. В момента тецът има контракт с Електроенергийния систематичен оператор за 27 млн. лева, с цел да обезпечава леден запас. През май обаче ЕСО  глоби с 2 млн. лева ТЕЦ-Варна поради несбъднат ангажимент. Вчера от сдружението обясниха казуса с повреда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР