Ахмед Доган © Юлия Лазарова 1. Държавата изненадващо отпусна 220

...
Ахмед Доган © Юлия Лазарова 1. Държавата изненадващо отпусна 220
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Ахмед Доган

© Юлия Лазарова 1. Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лева за изкопаване на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е главният печеливш, а държавните терминали ще би трябвало да го догонват

" Най-хубавото нещо, което се е случвало на пристанище Варна от 45 години насам. " Думите са на Ангел Забуртов, общоприет шеф на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ", а мотивът са отпуснатите 220 млн. лева за удълбочаване на акваторията на врата за идващите три години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На доктрина това е добра вест за Варненското и Белославското езеро и за държавния терминал " Варна запад ". Корабните места, обслужващи няколко огромни девненски завода и контейнеровозите, се намират най-навътре в сушата (около 25 км) и не могат да разпрострат капацитета си поради затлачването на каналите, което значи по-малки кораби и надлежно по-малки доходи. На процедура обаче новината донесе нова порция подозрения, защото предстоящото от години по-мащабно драгиране идва в миг, в който Ахмед Доган бързо и безпроблемно се нарежда във Варненското езеро, като трансформира остарелия въглищен терминал на Топлоелектрическа централа - Варна, в пристанище за контейнери, зърно и така нататък Историята четете тук.

2. В очевиден спор на ползи шефът на ББР Стоян Мавродиев се е назначил в дъщерни сдружения и е вдигнал заплатата си

През това лято посред лавината имотни заявления на лицата на обществени постове стана ясно, че най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и компании е Стоян Мавродиев. Изпълнителният шеф на държавната Българска банка за развиване (ББР) за 2018 година е получил 434 547 лева трудови приходи, което е малко над 36 хиляди лева месечно. Повече, в сравнение с получават президентът, министър председателят и шефът на Българска народна банка, взети дружно. А другите двама шефове на ББР заявяват не доста по-скромните 380 хиляди лева за годината, което им отрежда идващите места в обществения топ 3.

Ако сте измежду възмутените от тази информация, имаме две вести за вас. Добрата е, че част от внушителната заплата на Мавродиев (а може би и цялата) предстои на конфискация в интерес на страната. За задачата е нужно просто Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да приложи логиката на скорошното си решение, с което в подобен проблем откри спор на ползи при досегашния началник на БЕХ Петьо Иванов. Лошата е, че няма никакви индикации да се работи в тази посока. Вижте детайлностите тук.

3. Производители на кабели за коли се изнасят от България или сменят продуктите поради скъпата работна ръка

Историята се повтаря и откакто България стана скъпа за шиене на всеобщи дрехи, в този момент залязва друга евтина задача – окомлектоването на кабелите за нови коли. Причината е обща – тук става скъпо, а тази нискоквалифицирана активност постоянно търси на ниска цена труд поради доста ръчна работа.

Намаляване на служащите, пренасочване към други артикули или напълно закриване на производството. Това се случва през последните месеци в няколко компании, произвеждащи кабелни системи за коли в България. Макар за момента това да не е обща наклонност, а има и отварящи се нови предприятия в същата сфера, ограничението на сходни интензивни на работна ръка производства е сигнал, че с покачването на заплатите дребните маржове напълно изтъняват и в някои случаи активността става нерентабилна.

4. Интервю с Пат Гелсингър - мениджъра, който удвои американския софтуерен колос VMware

Пат Гелсингър е едно от най-уважаваните имена в Силициевата котловина. Изпълнителен шеф е на софтуерната компания VMware от септември 2012 година Преди това е основен действен шеф на софтуерната група ЕМС. Преди ЕМС е първият основен софтуерен шеф на Intel Corporation. Под ръководството му VMware съумява да удвои приходите си, като за предходната година те доближават 8.97 милиарда $. Групата има и център за разработки в София, който е измежду най-големите й в международен мащаб – сега в него работят към 1100 експерти, а проектите са той да продължи да се разраства.

През лятото на тази година Пат Гелсингър беше разгласен за най-хубавия основен изпълнителен шеф в Съединени американски щати съгласно годишното изследване на уеб страницата Glassdoor. Разговорът ни с него за компанията, българския офис и мениджърските му похвати ще откриете тук.

5. Пчеларството става все по-разпространено занимание измежду градските хора

" Един буркан мед е превъзходен мотив да се появиш на всички места, към този момент ходя на посетители с мед, който ние сме си произвели, вместо с бутилка уиски ", споделя Николай Фениксов – дизайнер и музикален селектор, който отглежда пчели с приятелката си фотографка Петя Чавдарова. Те не са изключение в градския пейзаж - от ден на ден хора имат кошери в града или в някое близко село.

Това лято Кралското географско общество във Англия разгласи пчелите за най-важните същества на планетата. Притеснени от отчетите на Greenpeace и WWF от последните години за измиране на пчелите, хора, които не са имали никакъв допир с тях, започнаха да ги учат, други – постоянно внуци на потомствени пчелари, вземат решение да възобновят традицията, привлечени от комплицираната организация на пчелния свят, и вършат всичко допустимо да поддържат живи кошери. България е с вековна пчеларска традиция и ентусиазмът, с който целият свят обръща взор към пчелите, не ни подминава. Четете още тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР