Ахилесова пета на управлението е в неговата неспособност за вземане

...
Ахилесова пета на управлението е в неговата неспособност за вземане
Коментари Харесай

Единствено БСП е способна да победи ГЕРБ

Ахилесова пета на ръководството е в неговата некадърност за взимане на решения

Целта на бюджета на ГЕРБ и "Обединени патриоти " е счетоводна

Днес митингът е поради горивата, само че на следващия ден ще е за парното и хляба

Господин Зарков, преодоляхте ли разделянето в Българска социалистическа партия или в противен случай - то се задълбочи след последния пленум на партията?

- Спорът не значи разделяне. Българска социалистическа партия не е разграничена във връзка с своите цели - предварителни избори, които да доведат до качествено ново ръководство. Напълно обикновено е методите, по които се преследва тази цел, да са обект на полемика, а хората, които са на първа линия на политическия фронт, да са обект на рецензия. В този смисъл от последния Национален съвет или пленум, както го наричате, аз си изваждам две съществени изводи. Това, че различният бюджет бе признат единомислещо значи, че в Българска социалистическа партия няма разделяне във връзка с водените от партията политики. Дебатът към избора на основния редактор на "Дума " пък сподели, че тясното управление на Българска социалистическа партия е и ще продължава да бъде следено от близко и много сериозно от избрани членове на Националния съвет. Не виждам нищо трагично в това.

Стана ли Йордан Мичев жертва във войната на вътрешната съпротива против водача Корнелия Нинова? С отдръпването му тя направи ли отстъпка пред съперниците си?

- До известна степен - да, тъй като в действителност не му бе обещано време да покаже на какво е кадърен. В същото време е значимо да се подчертае, че напълно не всички, които възроптаха против неговото предопределение, водят война против Нинова. На доста от тях претекстовете им са напълно разнообразни и прозвучаха ясно оня ден на "Позитано ". Колкото до дейностите на Корнелия Нинова, те бяха изцяло верни. Назначава се самостоятелна комисия, която да провежда открит конкурс за основен редактор. До този миг се стигна мъчно и би трябвало да бъде обсъждан като късмет за вестник "Дума ", а не като прогрес или оттегляне на който и да било.

Слабост ли е опълчването на водача, станало традиция в Българска социалистическа партия? Или е симптом за естествен партиен живот, каквото изказване също има? Защо създавате усещане, че сте по-ожесточени един към различен в сравнение с към главния си конкурент ГЕРБ.

- Слабостта се състои точно в това, че изглеждаме като че ли се занимаваме със себе си, а не с проблемите на хората. Ето, към този момент трети въпрос вие ме питате какво се случва в Българска социалистическа партия, а не какво мисли и прави Българска социалистическа партия във връзка с новия налог за старите коли, цените на горивата, застраховките "Гражданска отговорност ", майките на деца с увреждания, десетките митинги, политическата неустойчивост и така нататък И това напълно не е укор към вас. Информационният мотив за тези въпроси си го сътворяваме сами. От друга страна, 100 пъти избирам да съм част от партия, в която всеки, и най-много ръководителят може да е обект на рецензия, в сравнение с организации, функциониращи посредством фетиш към личността на техния лидер.

Ще задам на вас въпроса, който Румен Овчаров е задал на Корнелия Нинова на пленума - дали в настоящето положение Българска социалистическа партия има силите да ръководи?

- Българска социалистическа партия е единствената политическа мощ, способна да победи ГЕРБ. Този безспорен факт се дължи на работата на партията в последните години. Това дава отговор на въпроса за капацитета ни да вземем властта. Но това може да стане единствено след избори, на които българските жители да дадат явен заем на доверие и да ни поверят ръководството на страната.

С какво различният бюджет на социалистите е по-добър от бюджета, препоръчан от ръководещите?

- Ако би трябвало да обобщя тази много комплицирана тематика, бих споделил с задачите. Целта на бюджета на ГЕРБ и "Обединени патриоти " е счетоводна. Всичко е подчинено на това да се понижат дефицитите и да се осъществя уравновесено салдо в края на обсъждания в Средносрочната бюджетна прогноза интервал, т.е. през 2021 година. Без да отхвърляме значимостта на тези индикатори, в Българска социалистическа партия считаме, че те не може да са мотив за отвод от провеждането на политика, в смисъл на търсене на решения на достигащите трагични измерения проблеми на българските жители като равнище на приходи, неравноправие, обезлюдяване, неприятно опазване на здравето и други Затова в нашата опция ние предлагаме бюджет, който да обезпечава промени. Още повече, че по нашите калкулации това е изцяло допустимо при изцяло допустими бюджетни параметри. Например в бюджета на ГЕРБ е планувано дефицитът за идната година да е 0.5%, а в нашия той е 0.65 на 100. Това е по този начин, тъй като залагаме на действителна приходна част, а не, както от години вършат нашите съперници, да "скътават " стотици милиони, които знаят, че ще бъдат събрани, само че избират да регистрират като остатък, изразходван по убеждение на държавното управление без глоба на Народното събрание.

Подкрепихте митинга поради цените на горивата, преди този момент подкрепихте митинга на майките. С какви претекстове - употребявате недоволството на хората, с цел да печелите точки против ГЕРБ ли? Имат ли капацитет митингите да "срутят управническата структура "? Съдейки по социологическите изследвания, май не е по този начин...

- Напрежение има. И то ще става все по-голямо. Не мога да предсказвам до какво ще докара то, само че едва ли ще е нещо положително, в случай че ръководещите се вършат, че не го виждат. Дали заради некадърност или отвращение, структурата, за която говорите, не е в положение да даде безапелационен отговор на нито един от въпросите на протестиращите. Напълно обикновено Българска социалистическа партия се солидаризира с настояванията им, тъй като от месеци слагаме тези въпроси в Народното събрание. Предложихме да не почиваме лятото, предложихме политики посредством смяна в Данък добавена стойност, с цел да смекчим отрицателните последици за покупателната дарба на голяма част от популацията от галопиращите цени. Не чуха гласът ни от парламентарната естрада и през днешния ден закономерно слушат виковете пред прозорците на Народното събрание.

Вие бяхте един от четиримата депутати, чиито оставки бяха поискани от Камарата на строителите, за "набеждаване, което поврежда престижа и положителното име на целия строителен отрасъл ". Оттам предизвестиха и че може да провеждат "граждански митинги ".

- Реакцията на Камарата на строителите ми е неразбираема. В България огромните инфраструктурни обекти се построяват с обществени средства - български и европейски. Основна работа на народните представители е да наблюдават за метода, по който тези средства се изразходват. Не знам по какъв начин е допустимо да искаш оставката на някой за това, че си прави работата. Би трябвало да е противоположното. Това, което поискахме, е самостоятелна експертиза на качеството на пътното строителство, която да бъде извършена в лицензирана европейска лаборатория и която да ревизира дали осъществената строителна активност дава отговор на авансово заложените стандарти. Не виждам никаква причина да проверявам настояването си, както и да продължа да упорствам за транспарантно и дейно консумиране на парите на българския и европейски поданик в тази, а и във всички други сфери.

Като сполучлива ли оценявате тактиката за отчасти овакантяване на Народното събрание и "играта " с кворума?

- Надявам се тя да докара до отрезвяване и посредством този напън да принудим болшинството да проработи по метод, по който разрешава на Народното събрание да извършва конституционната си функционалност.

Движение за права и свободи сякаш са по-повратливи опозиционери - хем съумяват да извиват ръцете на ръководещите с кворума, хем постановат приемането на закони, импортирани от тях или пък преправянето на импортирани от болшинството.

- Движение за права и свободи имат лично политическо държание, което следим деликатно, само че което не въздейства на нашите позиции. Те преследват задачите си и явно в този парламент постоянно съумяват да ги реализират. Нашите цели са други и ние от дълго време сме декларирали, че те са несъвместими с това болшинство и излъченото от него държавно управление.

И отново ще ви попитам нещо, изхождайки от поръчките на Движение за права и свободи - те желаят смяна, само че смяна, изразяваща се в промяната на съдружния сътрудник на ГЕРБ - патриотите. Вие също настоявахте за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Патриотите ли са "ахилесовата пета " на ръководството? Или нещо друго?

- Ние внесохме три поредни вота на съмнение - за корупцията, в областта на сигурността и в региона на опазването на здравето. Искахме и продължаваме да настояваме за оставка на цялото държавно управление. Оставката на вицепремиера Симеонов е искане на протестиращи, което поддържаме с нерегистрирането си в пленарна зала. Но, съгласно мен, същинската слабост на ръководството е в неговата некадърност за взимане на решения и няма значение дали тази некадърност се коренни в съдружната формула или другаде. Констатацията е задоволителна, с цел да потърсим ново, по-ефективно държавно управление.

Много разнопосочни реакции провокира президентското послание във връзка 10 ноември. От ГЕРБ видяха следващ рунд от "институционалната война ", а Цветан Цветанов даже разгласи, че "Радев не може да излезе от сянката на Българска социалистическа партия ". Всеки укор ли против ръководещите отслабва страната?

- Президентът Радев сподели на всеослушание нещо, което доста хора мислят, а всички усещат - демокрацията в страната ни не е даденост, извоювана един път вечно. Тя би трябвало да се отстоява и тя е в заплаха. Разяждана е от задкулисие и е отслабена от корупция. Ако от ГЕРБ се замислят за секунда, вместо инстинктивно да реагират с обвинявания и квалификации, биха разбрали, че президентът Радев не приказва единствено за тяхното ръководство, а за дълъг интервал, през който представителните институции са фасади, а действителната власт не зависи от изборните резултати. При ГЕРБ тези трендове се усилват и предизвестието на Румен Радев към народа е повече от подходящо.

Вашата прогноза - ще има ли предварителни парламентарни избори идната година?

- Ясно е, че знак на това държавно управление, което непрестанно приказва за непоклатимост, е напрежението и непрекъснатото очакване на някаква политическа рецесия. За следващата година има планувани два значими избора - за Европейски парламент и локална власт. Предсрочни парламентарни също са изцяло вероятни на практика във всеки миг от през днешния ден до края на мандата.

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 година. Завършил е Международно обществено право и право на интернационалните организации в Сорбоната. Паралелно се образова в Института по политически науки в Париж, а по-късно и в Академията по интернационално право в Хага, Холандия.

Работил е в Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество и в Комисиите по вътрешна сигурност и публичен ред в 41-вото и 42-ото Народно събрание. Член е на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, зам.-председател на парламентарната група, член на правната комисия в 44-ото Народно събрание.

Разговора води Мария Иванова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР