Агрополихим е един от най-големите производители на азотни и фосфори

...
Агрополихим е един от най-големите производители на азотни и фосфори
Коментари Харесай

"Агрополихим" инвестира 26 млн. лв. в нов резервоар за амоняк

" Агрополихим " е един от най-големите производители на азотни и фосфори торове в района

© Юлия Лазарова Девненският производител на торове " Агрополихим " ще влага близо 26 млн. лева в разширение на потенциала си за депозиране на амоняк. Суровината е основна за производството на азотни торове, а построяването на нов контейнер се чака в допълнение да понижи зависимостта на компанията от цената на природния газ в страната. Съоръжението се чака да проработи след към година и да добави още 12 работни места към заетите сега към 700 души в сдружението.

Старо и ново

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съоръжението за течен амоняк, който компанията сега употребява, беше пуснато през 2014 година Инвестицията беше в размер на 23 млн. евро и лиши цели 11 години да се случи, защото държавната машина години наред се опитваше да попречи на компанията да понижи зависимостта си от контролираните цени на природния газ, който е съществена суровина за производството на азотни торове.

С плана си в този момент предприятието ще добави още потенциал за депозиране на суровината. Според отчета към последния доклад на " Агрополихим " се планува създаване на нов контейнер с потенциал 20 хиляди куб.м. Това е и главната инвестиция, която е планувана за тази година, наред с още няколко плана. Отчетът демонстрира още, че през 2018 година компанията доста е нараснала финансовите си разноски, които са достигнали 47.1 млн. лева по отношение на 25.3 млн. лева през 2017 година

Инвеститорът

" Агрополихим " е един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в района. Продуктите на компанията включват също амоняк, киселини, соли и сгъстени газове. В сдружението работят към 700 души.

Заводът в Девня беше приватизиран през 1999 година от записаната на Британските Вирджински острови Acid & Fertilizers, която купи 63% от капитала. В следствие делът й се усили и в този момент компанията държи 99.76% от торовия производител.

" Агрополихим " е на 70-о място в класацията К100 на най-големите компании по доходи за 2018 година, макар че отстъпва няколко позиции, откакто през предходната година продажбите й спадат (виж таблицата). От доклада на компанията излиза наяве, че главната причина за това са по-ниските доходи от продажба на артикули, по-точно на вносни фосфатни и комбинирани торове. Продажбите на лична продукция леко са се нараснали като стойност (около 2%).

Върху резултатите на компанията въздействие са оказали нарасналите разноски за газ, който образува 60% от себестойността на създавания в Девня амоняк, макар че компанията също е и внасяла амоняк. Значително - над два пъти, е повишена и цената на друга съществена суровина - сярната киселина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР