Aгроном по растителна защита става алпинист, без специална подготовка и

...
Aгроном по растителна защита става алпинист, без специална подготовка и
Коментари Харесай

Първият алпинист веган, изкачил връх Еверест, се срещна с жители на Бургас

Aгроном по растителна отбрана става планинар, без специфична подготовка и екипи от помощници. Атанас Скатов е момчето от Сливен, което изоставя професионалната си кариера и за седем години съумява да изкачи 11 върха с височина над над 8000 метра. Това го прави първият българин направил „ огромният шлем “ в алпинизма покорявайки Седемте континентални първенци.
На среща с поданици на Бургас той описа за част от срещите си с планината, провокации, които среща по пътя към върха, хубостта на природата, до която имат достъп единствено най-смелите, и гибелта, която е на всяка крачка и покосява хората дръзнали на тръгнат нагоре.

За Actualno.com алпинистът описа още: “През 2010 година с моя татко отидохме в планината. Много ми хареса, че там имах опция да мисля за своя живот, какво ме вълнува, какво желая да върша, да си слагам цели. Много ми хареса този контакт с планината. Аз до тогава не съм бил в планината. През 2011 година отидох за повторно, взех решение да напусна работа и да се отдам на моята пристрастеност – планините. Върнах се в моя роден град Сливен, където има прелестни условия за вървене в планината и всеки ден започнах да обикалям Сливенския балкан, да проучвам пътеките и тогава взех решение да изкача на всеки континент най-високия връх. Споделих с няколко огромни сливенски алпинисти и те умряха от смях. Казаха, че нямам никакъв късмет, измежду тези върхове бил и Еверест, само че никой от тях не го беше изкачвал “.

Така стартира историята на Атанас Скатов, който в този момент е един от изявените ни височинни алпинисти, създател на книги за неговите експедиции, филми, мотивационен преподавател и веган.
Пред цялостната зала алпинистът описа в детайли и сподели посредством лъчение на филми от неговите експедиции, компликациите с които се е сблъсквал, както и триумфа, когато е върха.„ Понякога слизането надолу е доста по-трудно от изкачването. Много постоянно стартирам прехода към 18 часа вечерта, ходя през цялата нощ и откакто слънцето изгрее стартира пътят надолу “.

Той трансформира изцяло режима си на хранене още при започване на кариерата си на планинар. До този миг той е вегетарианец, само че от началото на 2012 година взема решение да изключи всички скотски артикули от храната си.
Атанас Скатов е индивидът осъществил първото за България нанагорнище на четири върха, високи над 8000 метра, за 140 дни в границите на една календарна година. През 2019-та алпинистът покори връх Кангчендзьонга, 8586 м., на 15 май, връх Гашербрум I, 8080 м., на 12 юли, връх Гашербрум II, 8034 м., на18 юли и връх Дхаулагири, 8167 м., на 3 октомври. Неговите достижения не са единствено национални, само че и международни върхове.
Книгите в които разказва своите прекарвания са известни на доста места по света. Самият той показа, че в експедициите се среща с хора от разнообразни националности, завързва другарства и контакти, някои от които даже са свързани с оцеляване. До момента на пазара са излезли пет негови книги.
Вторият план на Атанас Скатов е обвързван с нанагорнище на 14-те осемхилядника, както и със засаждане на дървета от фондация " Да спасим планетата ". Остават му четири върха до довеждане докрай на Хималайската корона. С постигането на тази цел страната ни ще има собствен представител в елитната група на международните достижения в алпинизма. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР