Агрометеорологичните условия ще са с повишена динамика през второто и

...
Агрометеорологичните условия ще са с повишена динамика през второто и
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза Идат дъжд и сняг, почвата...

Агрометеорологичните условия ще са с нараснала динамичност през второто и третото десетдневие на януари. В Южна България се чакат превалявания от дъжд и сняг и тук-там ще се основават условия за формиране на ледена кора на повърхностния почвен пласт. Това е причина за евакуиране на посевите и механични повреди по кореновата система на зимните житни култури. През януари по-подходящи условия за осъществяване на резитби при овошките ще има през третото десетдневие.

В Северна България и високите полета, където се предвиждат превалявания най-вече от сняг, есенните посеви ще бъдат предпазени от трайна снежна завивка.

Очакваните превалявания през месеца, към и над нормата, ще покачат влагозапасите в еднометровия и по-дълбоките почвени пластове. След продължителното засушаване в края на есента настъпи значително нарастване на почвените влагозапаси. На места в Северна България, в агростанциите Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Павликени, Търговище и в Горнотракийската равнина - Пловдив, Ивайло при зимните житни култури в 50 и 100 cm пласт те доближиха равнища над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ). По-ниски, 70-80% от ППВ, са влагозапасите в част от източните и югозападните региони (Долен чифлик, Сливен, Кюстендил).

През януари, през релативно по-топлите интервали, по Черноморието и по долината на река Струма част от есенните посеви ще минават от бездънен в условен покой, само че вероятността за обновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата е дребна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР