Агрия е един от големите производители на препарати за растителна

...
Агрия е един от големите производители на препарати за растителна
Коментари Харесай

"Агрия" купува две фирми за търговия с растителни препарати

" Агрия " е един от огромните производители на препарати за растителна отбрана в страната

© Асен Тонев Пловдивският производител на препарати за растителна отбрана " Агрия " ще придобие две компании, които търгуват с такива артикули. Едната е българската " Кампо 2007 ", която е и акционер в " Агрия ", а другата е записаната в Лихтенщайн Zenith Crop Sciences, чието българско сдружение производителят закупи преди две години. Това излиза наяве от подаденото съобщение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което компанията желае позволение за договорката и неотложно осъществяване на решението.

Концентрация

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според известието за идна централизация " Агрия " възнамерява да придобие едноличен надзор върху " Кампо 2007 ", което работи в региона на търговията на едро с препарати за растителна отбрана и торове. Дружеството взе участие с дребен дял (0.4%) в " Агрия ", само че притежателите му " ММС-99 " и " Амбус " са измежду огромните акционери в пловдивското сдружение. За 2017 година " Кампо 2007 " регистрира лек растеж на оборота до малко над 10 млн. лева

" Агрия " има намерение също да придобие едноличен надзор върху Zenith Crop Sciences - Лихтенщайн, което също търгува с артикули за растителна отбрана, само че не работи на българския пазар. Именно от него през 2017 година пловдивската компания закупи " Зенит кроп сайънсис България ".

Това ще е следващата облага за " Агрия ", която през последните години пораства, в това число посредством покупко-продажби за други предприятия. През 2012 година компанията купи " Юнипест надзор ", като тогава продавачи още веднъж бяха акционери в химическия цех.

Купувачът

" Агрия " е основана още преди комунизма, по-късно национализирана, е след измененията приватизирана, като сега е една от огромните компании за произвеждане на растителни препарати в България. Компанията има няколко дъщерни предприятия и участия в търговски сдружения в страната и чужбина - Сърбия, Канада, Чили, Русия и Лихтенщайн.

Собствеността в " Агрия " е относително разпръсната, като съществени акционери са пет сдружения, само че има и по-малки юридически и физически акционери. Според доклада на групата за 2016 година извънредно контролиращо лице е Николай Нейчев. Освен че има акции като физическо лице, той е притежател и на най-големия акционер " ММС-99 ", който държи 33.5% от " Агрия ", както и половината от дяловете в " Кампо 2007 ", която също е акционер в производителя на растителни препарати.

Голяма част продажбите на " Агрия " са отвън страната, като по-големи пазари са Китай, Виетнам, Съединени американски щати, Испания и други Консолидираният доклад на компанията за 2017 година демонстрира, че чистите доходи от продажби нарастват с повече от една пета до 110 млн. лева, а облагата съвсем се удвоява до 15 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР