Агресията срещу военен в с. Войводиново и реакцията на държавата

...
Агресията срещу военен в с. Войводиново и реакцията на държавата
Коментари Харесай

Експерти след Войводиново: Политици нагнетяват омраза, защото имат полза от това

Агресията против боен в с. Войводиново и реакцията на страната и по-специално на вицепремиера ѝ Красимир Каракачанов са част от огромен сюжет, който демонстрира по какъв начин действа политическата система у нас, само че и какво не действа в институциите. Това разясниха политологът Евгений Дайнов и журналистът и цивилен деятел Огнян Исаев пред bTV.
„ От няколко години избрани политици, общественици и пишещи хора нагнетяват крайностите, нагнетяват пристрастеностите, нагнетяват омразата, пробват се да открият омразата като главен регулативен механизъм в нашите връзки, тъй като имат изгода от това” , акцентира Дайнов.
Той даде образец с партията на Каракачанов – Вътрешна македонска революционна организация: „ Влизат в година, в която най-малко 2 пъти ще се явяват на избори, а най-вероятно и 3, с клеймото „ Вие продавате на черно паспорти”.
Исаев уточни, че в тази ситуация във Войводиново към момента не знаем гледната точка на всички страни, а се тиражира единствено тази на вицепремиера. Той предизвести, че по този начин към момента е допустимо да се повтори случая от Пловдив от преди година, когато в началото се появи информация, че прочут доктор е прострелял апаш при самозащита, с цел да се окаже по-късно, че той го е дебнал и по-късно дори се е опитал да прикрие съпричастността си към убийството.
Дайнов означи, че не е разумна връзката сред побоя във Войводиново и разрушаването на противозаконни къщи – изключително пък на хора, които не са директно свързани със случая. Исаев означи, че казусът със статута на земята под махалите може да се реши в границите на година с промени в Закон за устройство на територията, след които както ромите ще могат да изплатят земята под къщите си, по този начин и притежателите на терените ще бъдат обезщетени.
Той добави, че ефикасна интеграция може да има единствено при положение, че страната отделя средства за благоустройство и в ромските квартали, където има проблеми с инфраструктура, ВиК, осветяване и други
И двамата бяха безапелационни, че ключът към дълготрайното решение на казуса с интеграцията на ромското население се крие в образованието. Според Исаев там сега все по-силно се вижда сегрегация – поддържат се слаби учебни заведения, единствено и единствено да няма напрежение в другите.
„ Българите в никакъв случай не са били екстремисти, българите са умерени по природа”, акцентира Дайнов. Според него с „ рационални обяснения” и огромна просветна стратегия доста огромен % от проблемите с ромите у нас могат да бъдат решени дори в границите на сегашния мандат на държавното управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР