Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе

...
Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе
Коментари Харесай

Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 г. не реши проблемите на Балканите

Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не способства за решение на проблемите на Балканите, които и през днешния ден не престават да съществуват . Това сподели ген. Кирчо Киров, шеф на Националната разследваща работа в интервала 2002-2012 година в изявление за организация „ Фокус “ във връзка 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия.
„ Агресията на НАТО против Югославия беше последният удар против Югославската страна, каквато съществуваше. НАТО заби последния гвоздей в ковчега на югославската държавност “, разяснява ген. Киров. По думите му 20 години е относително къс интервал в човешката история и изключително в тази на Балканите. „ Те имат многовековна история. Със страдание, би трябвало да установяваме, че с нерегламентираната от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации война на НАТО против Югославия стартира разруха на интернационалната система за сигурност, на разрушаването на дейностите на интернационалното право . Не можем да си изкривим душата даже и заради обстоятелството, че сме съдружници в НАТО и Европейски Съюз “, уточни Кирчо Киров. „ Това беше първата военна акция на НАТО в следвоенна Европа, и то против самостоятелна страна, която си имаше своя вътрешен ред и своите, несъмнено, вътрешни проблеми, послужили като подбуда за тази експанзия. Така или другояче експанзията си остана факт “, изясни още специалистът. „ Както е видно (агресията - бел. ред.) не способства за решение на проблемите на Балканите, които и през днешния ден не престават да съществуват и не престават да попречват развиването на района в положителна тенденция “, разяснява още ген. Киров.

НАТО счита, че бомбардировките в Югославия без глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са били нужни и законни, защото те са били подхванати за прекъсване на филантропичната злополука . Това съобщи в това време в неделя пресслужбата на Алианса, представена от TACC.
" НАТО стартира интервенция " Съюзническа силa " през март 1999 година, с цел да спре филантропичната злополука, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година битка в Косово и няколко несполучливи опита на Организация на обединените нации и контактната група (на интернационалната контактна група за някогашна Югославия бел. ред.), на която Русия беше член, да се откри спокойно дипломатическо решение на тази рецесия. Използването на силата на НАТО е било належащо и законно, смятат от Пакта, отбелязва още организация " Фокус ".
" Целта на интервенцията бе да се постави завършек на всички военни дейности и репресии против цивилното население на Косово, както и да се подсигурява завръщането на бежанците и достъпа на филантропичните организации. Операцията " Съюзническа мощ " реализира това, което се целеше, " споделят още от централата на НАТО. " Тази акция сподели способността на страните от НАТО да работят и да останат обединени по време на рецесията. Досега нашето единение остава най-голямата ни мощ ", приключва позицията на Алианса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР