Агресия – хуманност - кино е темата на Есенната академия

...
Агресия – хуманност - кино е темата на Есенната академия
Коментари Харесай

Ето какво предлага Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

" Агресия – човечност - кино " е тематиката на Есенната академия 2018, която Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми провежда от 4 до 7 октомври под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

Програмата й включва: 15 игрални и документални кино лентата с вход свободен в залата на Център " Юрий Гагарин “,  СОК " Камчия “, и Пленарна зала на Община Варна, като част от филмите ще бъдат показани пред варненската аудитория персонално от техните автори; спорен конгрес с присъединяване на изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, социолози, психолози, публицисти и общественици – отворен и за публиката; обучителен модул за дейци и деятели на БЧК " Ефективно показване пред обществеността на  активността на Червения кръст и червенокръстките хрумвания “.

Създаден през далечната 1965 година, провеждал се в гр. Варна до 1989 година и в това време почетен с най-престижната кинофестивална категория А – като световноизвестните кино конгреси в Кан, Венеция и Берлин, през 1991 година Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми е изместен в София и … прекратен.

През 2014 година, след повече от две десетилетия пауза, Националният съвет на Българския Червен кръст - в лицето на своя ръководител акад. Христо Григоров, доктор. х. к., Медицинският университет – Варна, представляван от ректора си проф. доктор Красимир Иванов, и Илия Раев – ръководител на Областния съвет на БЧК - Варна и шеф на фестивала, го възвърнаха.

След толкоз продължителното спиране прераждането на фестивала е в действителност огромно предизвикателство. Но малко по малко той придобива все по-голяма известност измежду българската и интернационалната общност, получава морална поддръжка от Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и на Червения полумесец, от доста национални сдружения, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Доказателство за това е 17-ото издание на фестивала през предходната година, на което:

-          1892 кино лентата от 107 страни бяха изпратени за присъединяване в селекцията за петте конкурсни категории,

-          201 кино лентата от 49 страни бяха показани във фестивалната стратегия,

-          бяха присъдени награди за филми от 4 континента,

-          имаше участници и посетители от 13 страни: България, Бразилия, Ирак, Иран, Италия, Кипър, Румъния, Русия, Турция, Франция, Хърватска, Швейцария и Швеция.

Фестивалът е биенале и идващото му издание ще бъде през 2019 година Но както активността на Червения кръст не би могла да спре сред две огромни акции, по този начин и уредниците на този влиятелен кинофорум не стопират работата си за разпространение на неговите хрумвания посредством седмото изкуство - и в годините сред две конкурсни издания на фестивала сервират на вниманието на обществеността своята Есенна академия на тематика " Агресия – човечност – кино “.

Есенна академия 2018 година ще показа на екран селекция от 15 документални и игрални кино заглавия, изследващи задълбочено и с користолюбие най-наболелите проблеми на съвременността. Тематично те обрисуват кръга от нерешени въпроси, пред които човечеството се изправя всеки ден – бежански талази и последвали филантропични рецесии, религиозно и етническо опълчване, беднотия, наркомании, корупция, принуждение над личността, отчуждение… Сблъскваме се с тях всекидневно - онлайн или в новините, даже ни е омръзнало. Но погледът на огромния създател – Андрей Звягинцев, Вим Вендерс, Фатих Акин или Илдико Енеди, постоянно изненадва фена с непредвиден ъгъл на гледната точка, с изострени сетива за най-същественото, с просветление. За художествената значителност на определените за Академията филми недвусмислено приказват над 30-те интернационалните награди, с които са отличени и които от своя страна обрисуват кръга на най-престижните кинофоруми на планетата: Кан, Берлин, Лондон, " Сънданс “, Европейските кино награди, " Оскар “, " Златен глобус “, " Сезар “…

Сред 15-те заглавия впечатляваща е българската селекция – напълно от документални филми. " Нейната изповед “ на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина поради профсъюзната си активност, само че преодоляла страха и траяла напред, с цел да стигне като народен представител в Европейския парламент. " От Кремона до Кремона “ на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова споделя за млад българин, дръзнал да следва фантазията си, която от фабрика " Кремона " в Казанлък го води в Меката на лютиерството - Кремона на именитите Страдивари и Амати. " 3 х 8000 – особено издание “ е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за невижданото подчинение в един сезон на 3 осемхилядника без спомагателен О2, без инсулин и без високопланински носачи и, несъмнено, за неукротимия блян към върховете – даже когато оставаш на някой от тях вечно. " Елеонора - забравената кралица “ на  Олег Ковачев е за втората брачна половинка на цар Фердинанд, немската принцеса, която българските бойци на фронта са наричали " майко “ и с помощта на която Боянската черква е непокътната за поколенията.   " Светителят хирург “ на Ангел Бончев споделя за един от водещите хирурзи – създател на научни открития, и в същото време един най-великите светци на ХХ век, лекувал бедните изцяло гратис – св. Лука Войно-Ясенецки. Пет изключителни екранни истории, само че взети от самия живот -  пет забележителни описа за силата на човешкия дух и хуманизма с изцяло действителни герои. " Светителят хирург “, " От Кремона до Кремона “ и " 3 х 8000 – особено издание “ ще бъдат показани персонално от своите създатели пред варненската аудитория.

Големият акцент на Академията е провежданият в нейните рамки спорен конгрес, където заложените и от екрана, и най-много от самото общество тематики в общия фокус " Агресия – човечност – кино “, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, публицисти и общественици, от публиката. Отправна точка за полемиките на Академия 2018 ще дадат нейните авторитетни лектори: доктор Пламен Димитров - ръководител на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева - сертифициран авиационен и спешен психолог; Татяна Дончева -общественик, правист, депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно заседание на Република България; Митко Новков – публицист, публицист и кинокритик; проф. Иво Христов – лекар по социология на правото; отец Боян Саръев – духовник в църквата " Св. Успение Богородично “, Кърджали; проф. доктор Веселина Раева – учител по театрална тирада и актьорско майсторство в НАТФИЗ " Кр. Сарафов ", Националната музикална академия " Панчо Владигеров " и Нов български университет;  Уляна Пръмова – публицист,  шеф на дирекция " Информация “ в Българска национална телевизия. А измежду тематиките са: принуждение и филантропични рецесии, експанзията в политиката, вербалната експанзия, отговорността на медиите за експанзията в обществото, ролята на изкуството като катализатор или прекъсвател на публичната и самостоятелната експанзия. В дискусионния конгрес ще се включи и госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Дискусиите са отворени и за публиката, а задачата на уредниците е гражданската позиция, изказана в тях, да стане притежание на най-широката общност.

Именно да провокира съпричастността на най-широката общност с червенокръстките хрумвания е главната идея на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. На тази цел е отдаден и третият главен модул на Есенна академия 2018 – обучителният. В него изтъкнати експерти в областта на медиите, връзките с обществеността и информатиката ще образоват чиновници и деятели на Червения кръст да показват дейно пред обществото активността и акциите на своите сдружения и червенокръстките хрумвания със средствата на образните изкуства и медиите. Лектори ще бъдат Василка Вацева - изпълнителен шеф на Асоциацията на районните медии; Елина Големанова - шеф " Връзки с клиенти “ в APRA PN Balkans Communication Group; Александра Цветкова – управител " Връзки с обществеността “ в Ню Бояна Филм Студиос; доцент доктор инж. Милена Карова - учител във варненския Технически университет.

Обучителният модул е единственият с стеснен достъп - единствено за участници от Българския Червен кръст, в границите на Академията.

Филмовите прожекции ще се организират с вход свободен в две дестинации – Център " Юрий Гагарин “ в СОК " Камчия " и Пленарна зала на Община Варна. Дискусиите – също с вход свободен, ще бъдат в залата на Център " Юрий Гагарин ".

За облекчение на варненската аудитория, Фестивалът провежда безвъзмезден автобусен транспорт Варна-Камчия-Варна два пъти на ден от 4 до 7 октомври, в сходство с програмата на Академията. Тръгването от Варна е преди обед в 8:30 ч. за полемиките и следобяд в 16:00 ч. за прожекциите, от входа на Историческия музей на ул. “Антим I ". Връщането е надлежно в 13:30 ч. и в 20:30 ч., след края на втората прожекция, от Център " Юрий Гагарин “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР