Агресивните стъпки на редица западни държави, на първо място на

...
Агресивните стъпки на редица западни държави, на първо място на
Коментари Харесай

Лавров: САЩ са главен дестабилизиращ фактор в света

Агресивните стъпки на редица западни страни, преди всичко на Съединени американски щати, са основен дестабилизиращ фактор на интернационалната сцена.

Това съобщи през днешния ден и.д. външен министър на Русия Сергей Лавров на конференция, обобщаваща резултатите, реализирани от съветската дипломация през 2019 година, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

По думите на министъра светът продължава да се намира в безредно положение. " Главен дестабилизиращ фактор продължава да е нападателната линия на редица западни страни, най-много нашите американски сътрудници, на разрушение на международноправната архитектура за сигурност и замяната на интернационалното право с изобретен от тях международен ред, учреден на правила ", съобщи Лавров.

В този подтекст, съгласно съветския външен министър, е излизането на Вашингтон от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват, основаването на неизясненост за вероятностите за продължение на Договора за стратегическите настъпателни оръжия, изкуственото разпалване на напрежението в района на Персийския залив, опитите за преразглеждане на общоприетите основи на близкоизточното споразумяване, усилването на военната интензивност на НАТО наоколо до съветските граници.

Лавров назова " рисков поврат " желанието на " европейската тройка " да задейства механизма за споразумяване на разногласията по нуклеарната договорка с Иран.

" Ситуацията е тревожна. Сега тя получава още по-опасен поврат: трите страни участници в Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) от Европа - Англия, Франция и Германия - изпратиха писмо на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, в което се споделя, че желаят да задействат процедурата за споразумяване на разногласия, планувана в самия СВПД ", съобщи Лавров.
Руският външен министър упрекна Съединените щати, че са умъртвили съзнателно иранския военачалник Касем Солеймани, с цел да дестабизират Близкия изток.

" Призоваваме всички страни да работят сдържано, да проявят здрав разсъдък и да отдадат приоритет на дипломатическите средства ", сподели той.
Руският първи посланик съобщи, че нещастието с украинския аероплан демонстрира, че е време Иран и Съединени американски щати да подхващат деескалация на напрежението.

" Това е прекомерно сериозен сигнал, че би трябвало да стартира деескалация, вместо да се продължава с непрекъснатите закани ", сподели Лавров
Министърът отхвърли спекулациите по отношение на поправките в съветската конституция за целта й над интернационалното право.

Всяко интернационално съглашение, което приема Русия, към което тя се причислява, се подписва и внася за ратификация в съветския парламент, съобщи Лавров.

" Ратификацията се оформя във тип на федерален закон. Нашите интернационалните отговорности, преди всичко, стават част от нашата правна система, въплътени във федерален закон, и на второ място, федералният закон не може да бъде признат, в случай че опонира на конституцията. Така че не виждам никакви мотиви и предлози за спекулации, и търсене на прикрит смисъл ", означи той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР