Аграрният сектор в област Пловдив е важен фактор за икономиката

...
Аграрният сектор в област Пловдив е важен фактор за икономиката
Коментари Харесай

34 едри фермери в региона спечелиха 64 898 000 лв.

Аграрният бранш в област Пловдив е значим фактор за стопанската система на района. Това сочат последните систематизирани данни за 2016 година, включени в Икономически годишник 2018 на Търговско-промишлена камара - Пловдив. Там е посочено, че от 2012 година до 2016 година броят на предприятията в селското стопанство в региона се е нараснал от 1265 на 1432 броя, а работните места са нарастнали от 5529 на 5962. За интервала 2014-2016 година, който е част от новия програмен интервал на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, създадената продукция се е нараснала от 339 млн. лева на 367 млн. лева

За същия интервал чистите доходи от продажби са нарастнали от 6,677 милиарда лева на 8,269 милиарда лева Само през 2016 година предприятията в агросектора, които са 1432, са осъществили облага в размер на 64 898 000 лева и загуба за 19 647 000 лева Оборотът е бил в размер на 380 597 000 лева, а добавената стойност 150 410 000 лева Въпреки внушителните числа в общ коментар за икономическата картина на района ръководителят на Търговско-промишлена камара - Пловдив д.и.н. Добрина Проданова обобщава, че " без значение от регистрираните растежи на създадената продукция и на чистите доходи от продажби за 2016 година в структурата на регионалната стопанска система не настъпват основни позитивни промени ". В Топ 400 на най-големите предприятия в Пловдивска област по съществени стопански индикатори попадат 34 компании на мастити агробизнесмени в района.

Общото сред тях е, че имат по едно и също време индустриална и преработвателна активност, субсидирана както по линия на ПРСР, по този начин и от други оперативни европейски стратегии. Те са и съществени генератори на брутна добавена стойност.
В същото време много други като тях /извън формалния лист с 34 отличници/също имат огромно произвеждане, с милиони лв. оборот и също са получили милиони лв. от дотации или от извоювани планове по Програмата за развиване на селските региони. От това обаче стопанската система в региона нищо не е схванала. Явно парите са помогнали само за личното богатство на тези фермери или в редките случаи някои са създали реинвестиции в стопанството си. На процедура добавената стойност от земеделие в района идва от шепа индустриални компании, които са отчели сред 100 и над 300% растеж за 2016 година

Сред 400-те водачи в Икономическия годишник на 36 място се подрежда производителят на пестициди Агрия. Веднага след него е Обединена млечна компания. На 46-о място в листата е „ Брезово “ АД с главен предмет на активност произвеждане и преправка на месо от домашни птици. 56-ата позиция се заема от националния водач в произвеждане на самун „ Кооперация Симид 1000 “ АД. Чрез Регионалния фонд за градско развиване " Джесика " съдружниците съумяха да осъществят план за 30 млн. евро, които вложиха в създаване на нова база за произвеждане на хлебни произведения в Пловдив.

На 59, 60 и 61 позиция са сдружението с италиански вложения за преправка и консервиране на плодове и зеленчуци „ Куминяно фрут “ в Катуница производителят на мляко и млечни артикули „ Димитър Маджаров 2 “, както и „ Агри България “ - с фабрика за преправка и консервиране на плодове и зеленчуци в Радиново. В сегмента произвеждане на месни артикули на 67-о място е класирано сдружението „ Деликатес 2 “ Житница. Списъкът се добавя от „ Филикон -97 “АД /98 място/ производител на консерви и сокове, „ Херон Трейд “ООД /позиция 100/, произвеждане и преправка на месо от домашни птици, които бележат над 300% растеж, както и „ Елит 95 “ - производител на мляко и млечни артикули.

144-и в класацията е " Гранд Агро " - с профил развъждане на зърнени, бобови и маслодайни култури. На 151 място е " Садина Плант " - произвеждане на мелничарски артикули. Млечните компании се усилват с " Бор Чвор " /159/, " Шипка 99 " - Първомай /163/, " Полидей 2 " /165/ - Карлово и " Филипополис - РК " Пловдив /226/.

Сред последните места в Топ 400, само че много по-напред в сектора, е " Цима 99 " ООД - Стряма. Дружеството е фамилно - преработва и консервира плодове и зеленчуци. " Грийнс ООД Първомай е единственият представител в класацията, който е производител на зеленчуци и плодове. Кооперация " Агрокомерс - 98 " Хисаря прави оборот за милиони от зърнени (без ориз), бобови и маслодайни култури. След пловдивските асове в селското стопанство е компания " Комсо " ООД - Цалапица. Занимава се с развъждане на наедрял рогат добитък и произвеждане на млечни артикули. Любопитна детайлност е, че по документи, до март 2016 година притежатели са били Благой Каймаканов - брат на някогашния регионален шеф на област Пловдив Венцислав Каймаканов, и Григор Гяуров. В момента притежатели се водят компания " Климат А " ЕООД на Гешо Гешев и " Т-ком " АД, в която Григор Гяуров е измежду шефовете.

Според годишния отчет на МЗХГ за развиване на земеделието в страната, който бе разгласен преди дни, цената на брутната продукция от бранш селско стопанство за 2017 година по настоящи цени на производител възлиза на 8,031 милиарда лв., като отбелязва растеж от 6,2% по отношение на миналата година. Тя се образува от цената на продукцията от растениевъдството с дял от 68,3%, а тази от отглеждане на животни е с дял 23,1%. Останалите проценти се допълват от услуги и продукцията от второстепенни действия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР