Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите“, контролирано от

...
Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите“, контролирано от
Коментари Харесай

Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

Агонията след тъжния завършек на акционерното сдружение „ Страгите “, следено от някогашния вътрешен министър Богомил Бонев продължава към този момент пета година. Грандоманският хотелски комплекс в Банско,носещ претенциозното име „ Страгите-Роял Тауърс “ беше измежду най-грандиозните планове в курортния град. Той беше осъществен в зората на строителния взрив в курортния град, само че харчовете по него безусловно „ потопиха “ компанията на Бонев.

Днес синдикът на оповестеното в неплатежоспособност сдружение Веселин Банков организира четири търга за ликвидация на парцели и имущество на банкрутиралата компания. Сред тях са хранилища, хладилни пространства, бар и хотелско и ресторянтьорско съоръжение.

Очевидно, това са последните жалки останки от първокласния комплекс, който от години се разпродава на парче първо от частни правосъдни реализатори, а по-късно и от назначения от съда синдик на сдружението, след оповестяването му в неплатежоспособност.

Ако съдим по документите, вписани в Търговския указател в партидата на компанията, задълженията при започването на правосъдната сага по банкрута му са били близо седем милиона лв..

Почти три милиона от тях са отговорностите към „ Инвест банк “ АД, образувани от заеми отпуснати откакто върху хотела са били учредени три ипотеки в интервала 2005-а-2007- година.

Прави усещане, че другият главен заемодател на банкрутиралата компания на процедура е нейният главен акционер – американското сдружение „ Страгите “ ООД, което съгласно листата на акционерите от има съвсем половината от акциите на сдружението ( 54 346 от общо 112 973 бр. поименни акции) От същия лист на акционерите излиза наяве, че Богомил Бонев има 32 555 акции, а Тодор Ефтимов, който е управлявал сдружението до оповестяването му в несъстоятелност е бил притежател на 24 072 акции. Съдът го е признал като сериозен заемодател на съображение контракт за заем от 2007-а, съпроводен с два анекса към него на стойност близо 4.5 млн.лева ( 2 690 813.31 лева Главница, 1 299 061.16 лева.– рента и 403 621.99 неустойка).

Националната организация за приходите също е записана измежду кредиторите на сдружението. На книга задълженията към нея са за над 200 хил.лева. Колко от тях ще успее да си върне е въпрос с доста незнайни.

От 2015-а насам елементи от Царското кътче на Бонев се разпродаваха, като при първите продажби потеглиха то няколко къщи, жилища, ресторант, нощен бар и магазини, чиято общата им стойност възлизаше на към 3 млн. лв.. След това се мина през търгове за маси, столове и хотелско съоръжение, до момента в който се стигне през днешния ден и до складовете.

Очевидно, че това надали ще е краят с разпарчетосването на имущество на компанията, защото до този миг, отговорностите към кредиторите към момента не са покрити.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР