Агнешкото месо е традиционно за великденската трапеза. Много българи обаче

...
Агнешкото месо е традиционно за великденската трапеза. Много българи обаче
Коментари Харесай

Дроб сарма - лесна, вкусна и полезна

Агнешкото месо е обичайно за великденската софра. Много българи обаче не могат да си го разрешат, изключително при солените цени от 17 до 25 лв. за кг. За да се съблюдава традицията и да излезе по-евтино, в семействата всеобщо залагат на дроб сармата.

За разлика от месото, за нейното подготвяне не се изисква и доста огромна подготовка. Доста бързо всеки новак кулинар може да направи вкусотията за трапезата на огромния християнски празник.  Тя е и идеална гарнитура за тези, които въпреки всичко решат да подготвят и месо.

Рецептата за агнешка дроб сарма несъмнено се числи към класическите за българската национална кухня. Предава се от потомство на потомство и не е комплицирано. Черният дроб е мощна и вкусна храна, която е по едно и също време сладка и горчива и доста елементарно се балансира с малко растително въздействие от пресния лук.

Черният дроб и другите органни меса са най-концентрираният източник на витамини, минерали, потребни мазнини и незаменими аминокиселини.

Сравнено с мускулното месо, дреболиите са с надалеч по-висока хранителна компактност и са по-богати на който и да е нутриент. Те включват в състава си огромни дози витамини от групата В: В2, В6, В9(фолиева киселина) и доста значимият витамин В12.

Субпродуктите също по този начин съдържат минерали като фосфор, желязо, мед, магнезий, йод, калций, селен, калий, натрий, цинк, манган и доставят значимите мастноразтворими витамини A, D, E и K. В животинските органи се съдържа най-голямо количество елементарно усвоим витамин D в съпоставяне със всеки различен източник. С тази питателна храна си набираме и огромно количество есенциални мастни киселини, в това число арахидонова киселина и Омега-3 киселините EPA и DHA.

Черният дроб е най-концентрираният източник на витамин А, спрямо всички храни. В състава му има и огромно количество вода, което го прави малотраен.

Първата стъпка от рецептата за агнешка дроб сарма е подготовката на плънката. Първо би трябвало да сварите дреболиите. Ползвайте цялостен агнешки комплект, с цел да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврят.

Малко преди този момент, откакто водата се запени, изхвърлете я и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Докато варите агнешките дреболии, измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото прибавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути прибавете ориза и бъркайте, до момента в който оризът стане стъклен.

Сварените дреболии нарежете на ситно, прибавете към ориза, прибавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това прибавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата.

Нарежете агнешкото покривало на части. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата примес и завийте на дребни вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, с цел да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса, до момента в който порозовеят леко.

Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази примес дроб сармата. Печете още веднъж до порозовяване на заливката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР