Агенцията за ядрено регулиране разпространи допълнителна информация за аварийното на

...
Агенцията за ядрено регулиране разпространи допълнителна информация за аварийното на
Коментари Харесай

АЯР: Електрическа защита от повишено напрежение спряла Пети блок на АЕЦ

Агенцията за нуклеарно контролиране популяризира спомагателна информация за спешното на пети блок на АЕЦ " Козлодуй ", след задействане на спешната отбрана на реактора, по-рано денем.

" Няма нарушение на рамките и изискванията за употреба. Събитието не е довело до смяна на радиационната конюнктура ", се споделя в известието на организацията.

На 22 юни 2022 година блок 5 работи на номинална мощ. В 06:05 часа се задейства спешна отбрана на реактора, гласи информацията.

Задействането на отбраната е в резултат на загуба на електрическо зареждане на секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране от системата за ръководство и отбрана. Загубата на зареждане на секциите е заради задействане на електрическа отбрана от нараснало напрежение. Повишаването на напрежението се дължи на нередовност във възбудителната система на генератора на блока.

Неизправността е довела до повишаване на напрежението на секции естествена употреба 6 kV, от които се зареждат и секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране.

Реакторът е наведен в подкритично положение. Не са открити отклонения в работата на софтуерните системи и логаритмите на плановите отбрани. Предприети са дейности за определяне на повода за пораждане на неизправността във възбудителната система на генератора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР