Агенцията за социално подпомагане и Прокуратурата започват проверки в центровете

...
Агенцията за социално подпомагане и Прокуратурата започват проверки в центровете
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява центровете за настаняване на деца и младежи в Габрово

Агенцията за обществено подкрепяне и Прокуратурата стартират инспекции в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са публикуваните видеозаписи, от които се вижда по какъв начин чиновници бият и ругаят децата.

„ Не бях учудена и мисля, че тези записи не демонстрират в действителност всичко, което се случва “, разяснява пред bTV Шенай Мустафа, майка на дете с увреждания.

Автор на записите е Йорданка Милчева – някогашна служителка в центъра. Тръгнала си от изтощение против нередностите там.

„ Жените, упражнили принуждение към консуматори (децата в центъра, бел. ред.), споделяха: „ Как ще докажеш, че има принуждение? Няма да напиша пояснение “, показа Милчева.

Социалният отдел в общината е сезиран за протичащото се в дома още през 2016 година, твърди управлението на центъра. Но директните виновни отхвърлят .

„ В месеца по веднъж ми се постанова да съм там. При срещите с личния състав и с децата не ми е предписание (впечатление) да има някакви нередности “, сподели пред bTV Даниела Василева, шеф „ Социални действия и обучение “ в Община Габрово.

Тя по какъв начин ревизира дали това се е случвало, или не? Ако беше си направила труда да пристигна за тези две години, към този момент трета, нямаше по какъв начин да няма взор върху нещата “, отвърна Маринела Лазарова, началник на центъра.

Сигнали в отдел „ Закрила на детето “ не са постъпвали . Социалните се доверявали на тримесечните отчети от помощните и дневни центрове, които децата посещават.

„ Там работят психолози, обществени служащи и педагози. Ако има някаква контузия или принуждение, би трябвало те най-малкото подозрение да ни алармират “, сподели шефът Дирекция „ Социално подкрепяне “ в Габрово Радостина Братованова.

Кметът Таня Христова се зарече да бъде „ безкомпромисна в качеството си на кмет към всеки, който си е разрешил да укрива информация по случая “.

Кога и дали ще има осъдени, ще стане ясно след края на инспекциите. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР