Агенцията за социално подпомагане - АСП приема заявления-декларации за предоставяне

...
Агенцията за социално подпомагане - АСП приема заявления-декларации за предоставяне
Коментари Харесай

АСП приема заявления за 115 лв месечна помощ за деца без наследствена пенсия

Агенцията за обществено подкрепяне - АСП приема заявки -декларации за даване на м есечна помощ за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител по реда на член 8е от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД). Заявленията се подават в дирекциите " Социално подкрепяне " (ДСП) в цялата страна по сегашен адрес на лицето.

Помощта ще може да се получава с останалите типове помощи , планувани в ЗСПД, само че не и дружно с лична пенсия, отпусната за дете по член 92 от Кодекса за обществено обезпечаване. Отпуснатите до 31 декември 2018 година лични пенсии на деца ще продължат да се изплащат в размерите, избрани към тази дата по досегашния ред. Персоналната пенсия на дете, за което е отпусната новата месечна помощ, ще се приключва заради отпаднало съображение за приемането ѝ.

Месечна помощ ще се дава без значение от приходите на фамилията и детето , на другия родител или на настойника/попечителя, които отглеждатдетето и живеят непрекъснато в страната.

 Манолова и самотна майка желаеха от Народно събрание всички деца-сираци да получават помощи
Манолова и самотна майка желаеха от Народно събрание всички деца-сираци да получават помощи

Те упорстват да отпадне подоходният аршин

Необходими условия за разпределяне ѝ са: детето да няма право на наследствена пенсия по член 82, алинея 1 от Кодекса за обществено осигуряване; да не е настанено за развъждане отвън фамилията по реда на член 26 от Закона за протекция на детето (ЗЗД); постоянно да посещава подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в учебните заведения за наложителна предучилищна подготовка на децата, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние; до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст; постоянно да посещава учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние; да има направени всички наложителни имунизации и профилактични прегледи съгласно възрастта и здравословното му състояние; да живее непрекъснато в страната.

Помощта ще се дава и на фамилиите на родственици и/или близки, при които е настанено дете по реда на член 26 от Закона за протекция на детето в случаите, когато фамилията не получава месечна помощ за него по реда на същия закон.

Размерът на помощта се дефинира годишно със Закона за държавния бюджет на Република България, като не може да бъде по-малък от миналата година. За 2019 година нейният размер е 115 лева .

Образецът на заявлението-декларация за разпределяне на новата месечна помощ и нужните документи за кандидатстване са оповестени на интернет страницата на АСП в раздел " Административни услуги " , подраздел " Административни услуги ".

 Депутатите единомислещи за новата помощ за сираци
Депутатите единомислещи за новата помощ за сираци

Гарантира се финансова помощ за всички деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР