Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за

...
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за
Коментари Харесай

Кабинетът обмисля създаването на нова мегаагенция

Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор и Българската организация за вложения ще престанат да съществуват независимо. Първата ще бъде преименувана на Агенция за обществените предприятия и вложенията и в нея ще се влее отговарящата в този момент за вложенията. Това е записано в законопроект за обществените предприятия, разгласен за публично разискване. Негов вносител е Министерският съвет.

Промяната е стимулирана с поетите задължения в проекта за деяние, обвързван с кандидатурата на България да влезе в еврозоната. В него се планува възстановяване на ръководството на държавните предприятия по отношение на насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (в която България също прави действия да влезе - бел. а.). Затова и планът регламентира правилата и разпоредбите за действие на обществените предприятия.

Една организация вместо две

Начело на организацията ще има изпълнителен шеф, който ще регистрира работата си пред Министерския съвет. От датата, в която законът влезе в действие, договорът на изпълнителния шеф на Агенцията за вложения ще бъде преустановен.

Агенцията ще би трябвало да създава държавната политика за предприятията обществена благосъстоятелност и да прави мониторинг на активността им.

Агенцията ще дава позволение на ръководителите на държавните сдружения да се разпореждат с активи, заеми, контракти за наем и други Тя ще изготвя годишен отчет за вложенията и ще разгласява информация за издадените документи за клас вложител. Новата организация ще дефинира политиката за присъединяване на страната в държавните сдружения и тя ще се актуализира на всеки 4 години - колкото е и мандатът на държавните управления.

Правителството ще упражнява правата на страната

Правата на страната в държавните сдружения се упражняват от държавното управление, само че могат да бъдат делегирани и на отрасловите министри, написа в плана. С него се отстранява практиката в органите на ръководство на държавните сдружения да влизат заместник-министри, членове на политически кабинети, депутати и други - нормална процедура до момента, която допълваше сполучливо приходите на съответните хора.Новата организация ще се управлява от контролен и изпълнителен съвет.

Промени при приватизацията

Промените, които с този план се вкарват в Закона за приватизация, плануват сдруженията с над 50% държавна благосъстоятелност и техните дъщерни да се приватизират с решение на Народното събрание.

При обособените елементи приватизацията ще става с решение на държавното управление.

Когато става дума за лечебни заведения или на сдружения с данъчна оценка над 10 хиляди лева, решения ще взима новата организация.

В случаите на новообразувано сдружение с държавно присъединяване решение за приватизация се приема от Народното събрание, по предложение на Министерския съвет. В случаите на новообразувано сдружение с общинско присъединяване решение за приватизация се приема от общинския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР