Агенцията за нови военни технологии DARPA възнамерява съвсем скоро да

...
Агенцията за нови военни технологии DARPA възнамерява съвсем скоро да
Коментари Харесай

ACE: проект за изкуствен интелект, който се учи на въздушен бой

Агенцията за нови военни технологии DARPA има намерение напълно скоро да разгласи конкурс за създаването на изкуствен интелект, който в близко бъдеще може да поеме ръководството на самолета по време на въздушен пердах. Уеб изданието Flightglobal заяви, че това е планът ACE (Air Combat Evolution) , първият стадий от който е плануван да стартира на 17 май тази година.

Близкият въздушен пердах изисква от водачите на изтребителите висока централизация, която би трябвало да бъде непокътната при огромно физическо и психическо напрежение. В багра водачите би трябвало да се оправят с променливите претоварвания, да вземат бързи решения, да ръководят самолета и неговите оръжия. Американските военни смятат, че мощна компютърна система със модерни логаритми с машинно образование и детайли на изкуствен интелект, може доста по-бързо и дейно да води въздушния пердах, да понижи натоварването на водача и да му даде време за взимане на тактически решения в границите на бойната задача.

DARPA съобщи, че ИИ системата, която ще се създава в границите на плана ACE, ще може да се образова и самообучава. Тя ще учи тънкостите на въздушния пердах сходно на курсантите, като стартира от най-опростените маневри и приключи със комплицираните фигури на висшия пилотаж. Изпитанията на новата компютърна система ще стават на стадии. На първият стадий изкуственият разсъдък ще взе участие във виртуален въздушен пердах, където неговите дейности ще бъдат следени и оценени от опитните летци. След това ще стартират тестванията с неголеми безпилотни летателни апарати.

Крайната цел на този план е основаването на изкуствен интелект за бойни дронове, които ще прикриват пилотираните изтребители. Не се оповестяват други детайлности за тази военна стратегия. Разбира се, не е изключено новият ИИ да се употребява и в общоприетите бойни самолети.

Според специалистите, обучаването на новия изкуствен интелект няма да е комплицирано. При въздушния пердах работят стеснен брой фактори, които е належащо да бъдат регистрирани. Това са правила, основани на аеродинамиката и на характерностите на самите бойни самолети.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР