Агенцията за социално подпомагане продължава приема на заявления за включване

...
Агенцията за социално подпомагане продължава приема на заявления за включване
Коментари Харесай

Наемат 1900 души за лични асистенти на хора с увреждания

Агенцията за обществено подкрепяне продължава приема на заявки за включване в Националната стратегия „ Асистенти на хора с увреждания”. Кандидатства се в дирекциите по сегашен адрес, оповестяват от институцията.

По програмата се обезпечават „ Личен помощник “ или „ Помощник-възпитател ". Предвижда се наемането на 1900 души при 5-часов работен ден: На персонален помощник имат право хора с 90 и над 90 на 100 трайно понижена продуктивност и право на непозната помощ. Те би трябвало да могат да се самообслужват.

Месечният приход на член от фамилията не трябва да надвишава 375 лв., като се изключват приходите от месечни помощи или компенсации за безработица след присъединяване в стратегия за субсидирана претовареност. Не се сумират и минималният размер на пенсията за неработоспособност, обществената инвалидна пенсия, минималният размер на пенсия за стаж и възраст, когато това е единствен приход на фамилията, в което единият е брачен партньор е лице с увреждане, а другият се грижи за него и е незает в трудоспособна възраст.

За да получи персонален помощник, индивидът с увреждане не би трябвало да употребява целодневна обществена услуга, да не е трансферирал жилищен, вилен или селскостопански парцел през последната година. Лични асистенти могат да са безработни, хора на обществени помощи, които са родственици или членове на фамилията на индивида с увреждане и живеят в същото обитаемо място с това на лицето, за което поставят грижи.

Право на помощник-възпитател по 5 часа на ден имат и деца с увреждания сред 50 и 90 % и право на непозната помощ. Наетите за помощници могат да са безработни или хора на обществено подкрепяне.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР