Агенцията за кредитен рейтинг Fitch съобщи, че е понижила оценката

...
Агенцията за кредитен рейтинг Fitch съобщи, че е понижила оценката
Коментари Харесай

Fitch понижи оценката на дълга на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch заяви, че е намалила оценката на държавния дълг на Турция, тъй като е решила, че " рисковете за макроикономическата непоклатимост на страната са се усилили ", съобщи Франс прес.

Оценката спада от " ВВ+ " на " Вътрешни войски " (латински букви), което още повече слага турския дълг в спекулативната категория. Тя е съпроводена от отрицателна вероятност, което значи, че може да бъде още веднъж намалена.

В изказване Fitch обръща внимание на по-трудната финансова среда, нарастването на инфлацията и въздействието на спада на курса на турската лира върху частния бранш, чийто дълг е мощно обвързван с задграничните валути.

" Надеждността на икономическата политика се утежни през последните месеци, а първите ограничения, които бяха взети след изборите от юни усилиха несигурността ", акцентира Фич.

Експертите се безпокоят от девалвирането на турската лира, която от началото на годината изгуби 30 % от цената си по отношение на щатския $, и от инфлацията, която през юни доближи 15,39 % на годишна база - връх от 2003 година насам.

Пазарите се тревожат и от властническия уклон в държавното ръководство.

Тази седмица Турция публично мина от парламентарна система към президентски режим, който трансформира Реджеп Тайип Ердоган в единствен притежател на изпълнителната власт. В прехода бе отстранена длъжността министър-председател, съобщи Българска телеграфна агенция. Турският президент си даде с декрет пълномощието да назначава шефа на централната банка, с което дава знак, че желае да управлява и икономическите лостове. Той също така назначи зетя си Берат Албайрак за министър на финансите, отбелязва Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР