Агенцията за кредитен рейтинг Фич (Fitch) съобщи, че е понижила

...
Агенцията за кредитен рейтинг Фич (Fitch) съобщи, че е понижила
Коментари Харесай

"Фич" понижи оценката на държавния дълг на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг " Фич " (Fitch) заяви, че е намалила оценката на държавния дълг на Турция, тъй като е решила, че " рисковете за макроикономическата непоклатимост на страната са се усилили ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Оценката спада от " ВВ+ " на " Вътрешни войски " и е съпроводена от отрицателна вероятност, което значи, че може да бъде още веднъж намалена.

В изказване " Фич " обръща внимание на по-трудната финансова среда, нарастването на инфлацията и въздействието на спада на курса на турската лира върху частния бранш, чийто дълг е мощно обвързван с задграничните валути.

" Надеждността на икономическата политика се утежни през последните месеци, а първите ограничения, които бяха взети след изборите от юни, усилиха несигурността ", акцентира " Фич ".

Експертите се безпокоят от девалвирането на турската лира, която от началото на годината изгуби 30 % от цената си по отношение на щатския $, и от инфлацията, която през юни доближи 15.39% годишно - връх от 2003 година насам.

Пазарите се тревожат и от властническия уклон в държавното ръководство.

Тази седмица Турция публично мина от парламентарна система към президентски режим, който трансформира Реджеп Тайип Ердоган в единствен притежател на изпълнителната власт. В прехода бе отстранена длъжността министър-председател.

Турският президент си даде с декрет пълномощието да назначава шефа на централната банка, с което дава знак, че желае да управлява и икономическите лостове. Той също така назначи зетя си Берат Албайрак за министър на финансите, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР