Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)

...
Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)
Коментари Харесай

В САЩ разрешиха лечението на болни от COVID-19 с кръвна плазма от оздравели

Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) утвърди способ на учени от Хюстън за потребление на кръвна плазма от оздравели от ковид за лекуване на заболели от него, заяви Neurosciencenews. 

Плазмата ще бъде дарена от възобновени от вируса пациенти и трансфузирана в сериозно заболели от вируса. Изследователите към този момент са почнали да набират донори в региона на Хюстън, които са се възстановили от ковид. Първият донор е пациент в региона на Хюстън Метрополитън, който е в положително здраве от две седмици след заразяване с COVID-19.

Кръвната плазма е течният съставен елемент на кръвта, в който плават кръвните кафези. Съставлява към 55% от размера на кръвта. Основната съставна част е водата (90%-92%) с разтворени в нея органични (7%-8%) и неорганични субстанции (1%). Органичните субстанции са разнородни белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, ензими, хормони и органични киселини.

Кръвната плазма като артикул за кръвопреливане се изготвя чрез въртене на прясна кръв в центрофуга до момента в който кръвните кафези се утаят на дъното. Ако в епруветка с кръв се прибави противосъсирващо вещество, кръвната плазма се отделя като горен пласт. Кръвният серум съставлява кръвна плазма без фибриноген или други съсирващи фактори. Лечението с такава плазма е добре прочут и от дълго време употребен способ най-много при имунодефицитни положения, както и при автоимунни и възпалителни процеси

Веднага са били разпознати и други донори, искащи да дарят по литър кръвна плазма. Плазма от човек, който се е възстановил от COVID-19, съдържа антитела, направени от имунната система за ликвидиране на вируса. Преливането на тази богата на антитела плазма в пациент със COVID-19 може да трансформира силата на антителата в животоспасяваща терапия.

Известна като възстановителна серумна терапия, концепцията датира от повече от век, когато сходни лекувания са били употребявани по време на испанската грипна пандемия през 1918 година, епидемията от дифтерия през 20-те години, епидемията от компактно хранене на бактерии през 30-те години на предишния век и по време на други огнища на инфекциозни болести. Докато литературата изобилства от теорията, че имунитетът може да бъде трансфериран от здрав субект на болен субект, употребявайки възстановителна плазма, резултатите са разнообразни. Описание на лекуването на петима пациенти в Китай беше оповестено тази седмица в списанието на Американската здравна асоциация, предполагайки, че лекуването е било потребно.

В Ню Йорк, по-рано тази седмица, губернаторът Андрю Куомо разгласи, че набирането на пациенти за плазмени дарения ще стартира след броени дни и в началото ще се концентрира върху мощно засегнатото предградие на Ню Йорк.

Ерик Салазар, лекар на медицинските науки, основен откривател и академик доктор в отделението по патология и геномна медицина в Методистката болница и изследователския институт в Хюстън, съобщи, че прегледът на класациите на пациентите на COVID-19 демонстрира, че близо две трети от излекуванието могат да дават отговор на критериите за даряване на плазма. Пациентите с сериозни съществени положения и преклонна възраст няма да имат право да подаряват.

В България също се вършат опити за създаване на лекуване с кръвна плазма. Държавната компания, която е благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването, БУЛ БИО под шапката на Националния център за заразни и паразитни заболявания към този момент работи по този въпрос, заяви преди три дни шефът на Националния действен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски в коментар за използването на метода, което към този момент е почнало в Китай. 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР