Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на

...
Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на
Коментари Харесай

Извършени са проверки в 50 частни дома за възрастни хора

Агенцията за качеството на обществените услуги ще продължи осъществяването на инспекции в частните домове за остарели хора в страната и при определяне на нарушавания ще подхваща незабавни дейности по отношение на нарушителите. До сегашния миг от институцията са извършили  инспекции в 50 частни дома за остарели хора  и са наложени наказания на трима частни снабдители в общ размер от 13 500 лв..

Темата за частните домове за възрастни хора се разрастна в последните дни, по отношение на частния дом за остарели хора в столичния квартал " Драгалевци ", който се оказа, че не разполага със наложителния по закон екип от експерти , който да подсигурява качествена обществена работа и поддръжка на настанените в него възрастни. Това е едно от нарушаванията, открити от Агенцията за качеството на обществените услуги при инспекцията в частната обществена услуга на 8 октомври.

От организацията осведомят още, че личният състав на дома се състои от трима санитари и шеф при настанени 32 души. Това е извънредно незадоволително и не може да подсигурява наложителната съгласно законодателството 24-часова грижа.

Инспекцията е посочила, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое предпочитание, което нарушава правата им. Договорите за прилагане на обществената услуга не са подписани с тях, а с трети лица, което е жестоко нарушаване на законодателството. Не са направени самостоятелни оценки и самостоятелни проекти за поддръжка на потребителите.

В дома са настанени остарели хора, хора с деменция и шест души с психологични разстройства . Това също е жестоко нарушаване на законодателството и поради психологичната болест и деменцията на част от потребителите е причина за спорове и произшествия.

Проверката на 8 октомври е втората ревизия на Агенцията за качество на обществените услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата инспекция са били открити нарушавания и издадени наложителни наставления със период за осъществяване 30 септември.

При осъществената втора инспекция е било открито, че наложителните наставления не са изпълнени. Управителят на дома е дал на организацията погрешна информация по отношение на осъществяване на предписанията. Това е причина да бъде формиран акт за административно нарушаване. Предстои издаване на наказателно разпореждане и санкция в размер на 3 000 лв..

На компанията , ръководеща дома за остарели хора в " Драгалевци ", няма да бъде публикуван лиценз за даване на обществени услуги. Крайният период, в който домът би трябвало да спре работа, е 1 януари.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР