Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската
Коментари Харесай

Започва финансова проверка на агенцията по храните

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) стартира инспекция в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), заяви ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров пред публицисти в понеделник. Одитът е предоставен от неговата институция по разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров, който предходната седмица подреди прокурорска инспекция на организацията по храните, поради изнесените в журналистическо следствие на журналистката Генка Шикерова и Антикорупционния фонд " Война за трупове " данни за неизгодни контракти за заличаване на скотски трупове, подписани от ведомството.

Според изнесените в следствието данни БАБХ е дала в нарушаване на Закона за публичните поръчки на две частни компании да унищожават животинските трупове у нас. От март 2018 година до момента сдруженията “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” са получили от ведомството близо 30 млн. лева, само че то отхвърля да регистрира обществено какви количества скотски трупове са изгорени в мобилните инсинератори на тези компании, по какъв начин се управлява процесът, по какъв начин се регистрират изпълнителите и по какъв начин тъкмо им се заплаща. Няма данни мобилните инсинератори да са употребявани при която и да е от епидемиите от чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

Отделно Специализираната прокуратура ще търси възможни длъжностни закононарушения и подписване на неизгодни контракти. Обект на нейната инспекция ще е най-вече използването на мобилните инсинератори в актуалната усложнена епизоотична конюнктура, както и използването им при предни такива епидемии - птичи грип, чума по дребните преживни животни, както и осъществените заплащания от БАБХ.

В хода на инспекцията от управлението на организацията ще бъдат изискани всички документи по публичната поръчка за неутрализиране на скотски боклуци, оповестена от БАБХ през 2017 г, договорите, подписани от БАБХ за неутрализиране на скотски боклуци в процедура по директно договаряне посредством мобилни инсинератори през 2018 година, както и всички анекси към тези контракти, подписани до сегашния миг.

Ще се ревизират документи за всички заплащания, осъществени от БАБХ по договорите и анексите, за осъществените от изпълнителите действия, за които са направени заплащанията, за определяне на действително модифицирани и заплатени количества скотски боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР