Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската ...

И Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка в БАБХ.


Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров по време на брифинг в Специализирания съд. Той уточни, че инспекцията е възложена от спецпрокуратурата след разпореждането на главния прокурор. Освен това разследващите са изискали и документи по сключени договори с БАБХ.  Още по тематаДесислава Танева: Ще има кадрови промени, но след като се справим с чумата

Преди седмциа главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверката на агенцията по храните, след като данни за злоупотреби бяха публикувани в журналистическо разследване. Става дума за филма на Генка Шикерова „Война на трупове“, свързан със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Според разследването те са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете.

В хода на разследването от Агенцията по безопасност на храните ще бъдат изискани конкретно договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Източник: investor.bg