Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри редица нарушения в

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри редица нарушения в
Коментари Харесай

Поръчката за уличните лампи в София пълна с нарушения

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) откри редица нарушавания в скандалната социална поръчка на Столичната община за уличното осветяване на града. Тя е с 4 обособени позиции и планирана стойност от 73,6 млн. лева без Данък добавена стойност. Агенцията е проверила осъществяването на 4 контракта, всеки със период на деяние от 2 години и с опция за удължение с още 2 години. Проверката обгръща интервала от началото на март 2021 година до началото на февруари 2022 година
Казусът излезе на дневен ред при започване на годината, когато гражданската самодейност " Спаси София " и самостоятелният общински консултант Борис Бонев изнесоха данни със подозрения за надути цени сред 3 и 77 пъти. Тогава стана ясно, че едната спечелила компания може да направи 1043 лампи за 5755 лв. всяка, а другата - 3781 нови лампи на цена от 1587 лв.. Имаше и образци за фрапантни разлики в цените за едни и същи действия сред двете спечелили компании.
При инспекцията на АДФИ са открити седем нарушавания на Закона за публичните поръчки и правилника за неговото използване. В цената на контракта за строителство по всяка обособена позиция са включени услуги, които не са нужни за осъществяване на строителството.
Наред с това методиката за оценка на офертите не дава опция да бъдат съпоставени и оценени обективно техническите оферти от офертите и не обезпечава задоволително информация за разпоредбите, които ще се ползват при установяване на оценката по всеки индикатор. Не е спазен и срокът за изпращане на съобщение за изменение на контракт за издание в Регистъра на публичните поръчки.
За откритите нарушавания са формирани общо 16 акта за административни нарушавания, от които два на възложителя - Столичната община, и по два на всеки участник в 7-членната комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР