Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на
Коментари Харесай

Финансови инспектори проверяват кмета на Септември

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) е почнала инспекция на активността на кмета на Община Септември Марин Рачев. Проверката е вследствие на сигнал до Главния прокурор и до други институции, подадени предишния месец от инициативния комитет „ Да спасим Община Септември”, и под който стоят подписите на над 500 души от жителите в общината.

Гражданското неодобрение против кмета на Септември Марин Рачев и стила му на ръководство стартира в средата на юли т.г. с от време на време блокиране на главия път Пазарджик – Септември. Оттогава до момента членовете на инициативния комитет „ Да спасим Община Септември” не са получили отговори на въпросите си към кмета по какъв начин се харчат обществените средства и за какво единствено няколко лица и техни компании печелят множеството публични поръчки в общината.

„ За интервала 2016 година до момента в Община Септември са оповестени и извършени общо над 40 публични поръчки. При обзор на интернет уеб страницата на Агенцията за публични поръчки се открива, че над половината от тях са извоювани от компании или консорциуми с присъединяване на 3 лица – Владимира Бояджийска, Гергана Стоянова и Светла Димитрова”, написа в сигнала до Прокуратурата. Според инициативния комитет тези лица посредством други предходни компании на кмета имат връзки с него. Те са осъществили или извършват 24 публични поръчки на обща стойност над 12 млн. лв.. Договорите с компаниите на трите лица се отнасят до друг вид услуги и на процедура обгръщат съвсем цялата активност на Община Септември – пазарни съвещания, озеленяване, сметосъбиране, саниране, поправки и др.”, написа в сигнала до Главния прокурор.

„ Моля да извършите инспекция за определяне налице ли е частен интерес на длъжностно лице от община Септември при разходване на бюджетни средства, налице ли е спор на ползи сред публични отговорности и частни ползи, при които частните ползи са могли да повлияят по несъответствуващ метод върху осъществяване на служебните отговорности и отговорности. Да се откри налице ли е нарушаване или несъблюдение на служебните отговорности от длъжностно лице, превишаване на властта или правата за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия.

Ето за какво считаме, че следва да бъде осъществено следствие с оглед определяне има ли осъществено закононарушение от общ темперамент във връзка възлагането на действия и разходване на средства”, упорстват протестиращите в своя сигнал.

За онагледяване на свързаността сред комерсиалните сдружения от инициативния комитет са дали на Прокуратурата и цялостен лист на комерсиалните сдружения, на които община Септември разпорежда действия.

„ Молим да съобразите и евентуалната обязаност на локалната власт с някой от прокурорите. Например районния прокурор на РП- Пазарджик е от гр. Септември и не рядко е забелязван в другарска компания по заведения с кмета на гр. Септември”, написа още с сигнала на инициативния комитет.

Припомняме, че в края на предходната седмица в ефира на БТВ жители демонстрираха 4 престъпни досиета на кмета на Община Септември Марин Рачев. Веднага след телевизионното им изявление те бяха посетени от чиновник на „ Криминална полиция” да дадат пояснение от кое място имат информация, а по-късно беше обявено, че е формирано досъдебно произвеждане за оповестяване на служебна загадка и това не означавало, че кметът Рачев има престъпни прояви.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР