Агенцията Watchdog се разделя заради реформите на противоречивия закон за наблюдение

...
Обикновено нископрофилна надзорна агенция, натоварена с разследването на програмите за
Коментари Харесай

Обикновено нископрофилна надзорна агенция, натоварена с разследването на програмите за национална сигурност на САЩ, се разпадна в ожесточен публичен спор относно предложените реформи на противоречив закон, който позволява наблюдение на чужденци без основание, но също така помита комуникациите на американски граждани.

Законът, известен като раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, изтича в края на годината и Конгресът трябва да гласува дали да го упълномощи отново. Петчленният съвет за поверителност и граждански свободи в четвъртък издаде доклад от около 300 страници, предлагащ серия от нови ограничения за това как федералните власти могат да използват програмата. Но бордът се раздели по партийни линии, като трима демократи гласуваха за публикуване на документа, а двама републиканци издадоха свои предложения за реформи в приложение към доклада.

И двете страни са съгласни, че програмата е жизненоважна за националната сигурност и трябва да бъде подновена. Но дебатът се разгоря за това какви реформи трябва да бъдат въведени, за да се подобри защитата на личния живот и гражданските свободи на американците.

Докладът е необвързващ – отговорността за подновяване или модифициране на програмата в крайна сметка е на Конгреса – но групата е мощен глас по въпроса.

„Това по същество са два доклада: тричленен доклад и двучленен доклад“, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери в сряда. „Фактът, че има такова разделение... затруднява хълма да разбере какво точно да прави с два конкуриращи се доклада.“

Законът в настоящия си вид има за цел да позволи на американската разузнавателна общност да събира комуникационните записи на чуждестранни лица, базирани в чужбина, но също така позволява на ФБР да търси в данните, които събира, за информация на американците в това, което критиците наричат ​​търсене „задна вратичка“ .

Демократите в панела предложиха служителите на разузнаването и правоприлагащите органи да трябва да получават одобрение от федерален разузнавателен съд, Съдът за наблюдение на чуждестранното разузнаване, всеки път, когато искат да направят справка в базата данни 702 за информация за американски граждани. За да получат одобрение, запитванията трябва да са „разумно вероятно“ да покажат информация от чуждо разузнаване или доказателства за престъпление. Председателят на комисията от Демократическата партия, Шарън Брадфорд Франклин, иска запитванията да отговарят на още по-силен стандарт за „вероятна причина“, за да бъдат одобрени, според доклада.

Но републиканците от панела, Бет Уилямс и Ричард ДиЗино, разкритикуваха това предложение като „без правно основание“, твърдейки, че то „ще направи значително по-трудно откриването и осуетяването на враждебни чуждестранни действия, включително терористични актове, срещу Съединените щати ” без да предоставя никаква смислена допълнителна защита на поверителността на американските граждани.

Администрацията на Байдън също се противопостави на подобно изискване, като по някакъв начин постави администрацията по-близо до републиканците в панела, отколкото до демократите.

Висшият служител на администрацията нарече предложеното изискване „най-лошото от всички светове“, като предупреди, че може да причини опасни забавяния в разследванията на националната сигурност. Изпълнителната власт ще притежава информацията законно, ще я е търсила законно и ще знае, че търсенето е върнало значими резултати – но няма да може да преглежда съдържанието на резултатите от търсенето без одобрението на FISC.

САЩ, каза служителят, ще „седят на това, което знаем, че е отзивчива информация за националната сигурност“.

Администрацията на Байдън лобира срещу промените

Служители на администрацията на Байдън от миналата година публично и частно лобират пред Конгреса за важността на раздел 702 и настояват за възможно най-малко промени.

Два пъти след първоначалното приемане на закона през 2008 г. защитниците на неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи се бориха за реформи, само за да видят Конгреса да приеме чисто повторно упълномощаване пред лицето на яростните настоявания от множество администрации, че това е незаменим инструмент, който им позволява да предотвратят терористични заговори , бързо подпомагане на жертвите на рансъмуер атаки и др.

Но след последното преупълномощаване през 2018 г. политиката около органа беше разбъркана. Раздел 702 се превърна в проблем на консервативните републиканци след разкритията, че различен раздел от същия закон е бил неподходящо използван за наблюдение на помощника на кампанията на Тръмп Картър Пейдж. Поредица от други публични разкрития относно проблеми със спазването на правилата във ФБР – както и нападението в курорта Мар-а-Лаго на бившия президент Доналд Тръмп – допринесоха за силното републиканско недоверие към американската разузнавателна общност, което бившият президент подклаждаше от години в публични изказвания.

Двамата републикански членове на панела подчертават в своето приложение към общия доклад, че „доказателствата ясно показват, че това, което най-много тревожи американците от десетилетия относно правителствените програми за наблюдение – неправилното събиране на лични данни в САЩ – не се случва в рамките на програмата Раздел 702 .”

Но въпреки това те препоръчват Конгресът да може да преглежда „редовно“ заявките към базата данни, които включват държавни служители, политически кандидати и членове на пресата.

„Най-добрият клон за предпазване от политическа злоупотреба е политически клон, отговорен пред хората – не съд с ограничени ресурси, фокусиран по подходящ начин само върху правни въпроси и действащ до голяма степен извън очите на обществеността“, се казва в приложението на републиканците.

Те също така препоръчват по-строги изисквания за искания за „демаскиране“ на лица от САЩ, чиито имена са зачернени в 702 заявки – практика, която републиканците казват, че е използвана като оръжие срещу служители на кампанията на Тръмп – и създаването на нов наказателен статут за санкциониране на онези, които изнасят информация за 702 американци.

Ключови помощници и законодатели, които широко подкрепят запазването на властта – особено законодатели, насочени към националната сигурност, в съдебните комисии и комисиите по разузнаването в Камарата на представителите и Сената – обсъждат от месеци какви реформи биха могли да бъдат приемливи за силните критици на закона, като същевременно запазват способността на ФБР да върши работата си.

Но на този ранен етап има малък консенсус относно това какви биха могли да бъдат тези реформи, според сътрудниците на Камарата и Сената, работещи по въпроса. Възможно е цялостният пакет да трябва да включва реформи извън въпросните тесни правомощия, за да покрие множество други проблеми, свързани с наблюдението и класификацията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР