Агенцията по заетостта предлага нова електронна услуга за регистрация на

...
Агенцията по заетостта предлага нова електронна услуга за регистрация на
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта предлага нова електронна услуга за регистрация на безработни

 Агенцията по заетостта предлага нова електронна услуга за регистрация на търсещите работа лица, оповестиха от институцията. 

Агенцията по заетостта и Държавна организация " Електронно ръководство “ /ДА ЕУ/ оферират нова електронна услуга за регистрация на търсещите работа лица. Тя е осъществена от ДАЕУ на Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел " Социални действия “/ " Безработица и поощряване на заетостта “, линкът към който е: ttps://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/unemployment

Новата услуга добавя съществуващите благоприятни условия за регистрация по електронен път, които Агенцията по заетостта предлага на хората, с цел да не посещават офисите на бюрата по труда. Така те могат да си останат в къщи, да получават посреднически услуги за подкрепяне търсенето на работа даже и в изискванията на  прилаганите ограничения за лимитирани контакти и обществена отдалеченост.

Подробна информация по отношение на заявката за регистрация в бюрата по труда е налична на Единия портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ.

Агенцията по заетостта предлага използването на новата услуга, защото тя дава опция за бърз достъп и елементарно правене на заявлението-декларация за регистрация в бюрото по труда. Друго преимущество на услугата е, че заявката ще бъде получено в бюрото по труда, което е избрало лицето да се записва, без да се търси и вписва ел. адрес или профил на съответното отделение на Агенцията по заетостта. Затова и безработните, които подават заявление по този ред, доста деликатно и правилно би трябвало да адресират заявката си до Дирекция " Бюро по труда “, в която да се записват. Напомняме, че регистрацията следва да се прави по непрекъснат или сегашен адрес и единствено в една Дирекция " Бюро по труда “ в страната. Желаещите да се записват, които имат сегашен адрес, друг от непрекъснат би трябвало да изберат съгласно местоживеенето си в кое бюро по труда да се записват. Информация за обитаемоте места, попадащи в териториалния обсег, на Бюрата по труда може да се откри на формалния уебсайт на АЗ, в графа " За нас “ тук https://www.az.government.bg/contacts/offices/.

Заявлението за регистрация се изпраща в съответното бюро по труда посредством Системата за несъмнено електронно връчване /ССЕВ/, за използването на която се изисква лицето да се записва в нея и да я употребява посредством дипломиран електронен автограф /КЕП/ или ПИК на Национален осигурителен институт. Помощна информация за регистрация на физически и юридически лица и използването на ССЕВ може да се откри на уеб страницата на системата https://edelivery.egov.bg/. Кратка информация в помощ на безработните лица ще бъде оповестена и на уеб страницата на АЗ, в рубриката за търсещи работа " Информация за регистрация на търсещо работа лице “ https://www.az.government.bg/pages/informaciya-za-registraciya-na-tarseshto-rabota-lice/

Кандидатите за регистрация ще получават назад на профила си или електронния си адрес от който са изпратили заявката си регистрационна карта с регистрационен номер и посочена дата за последваща среща или диалог с трудов медиатор. Отговор ще получават и лицата, които нямат право на регистрация с посочени аргументи за отвод, а при нужда от спомагателна информация ще се свързват с лицето по телефона, посочен в заявката. Посочените телефон и ел.поща или профил в ССЕВ ще се употребяват и за следваща връзка с бюрото по труда, заради което е значимо те да са правилно попълнени.

Заявлението, което се подава към бюрото по труда по електронен път е единствено за регистрация на съответното лице за прилагане на посредническите услуги на Агенцията по заетостта и не води автоматизирано до приемане на права за компенсации при безработица или обществени помощи.

На Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел " Социални действия “/ " Безработица и поощряване на заетостта “, са дейни и други 5 електронни услуги за търсещи работа и работодатели, за които също е оповестена подробна информация за тяхното наличие и метод на прилагане.

Агенцията по заетостта още веднъж приканва " Останете си у дома, ползвайте електронните услуги и ние ще Ви окажем нужното подпомагане отдалечено “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР