Агенцията по заетостта отчита през ноември спад на безработните до

...
Агенцията по заетостта отчита през ноември спад на безработните до
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта отчита през ноември най-ниската безработица за 11 години

Агенцията по заетостта регистрира през ноември спад на безработните до 5.8%, оповестява институцията. Това е най-ниският % безработни за този месец за последните 11 години. В съпоставяне със същия месец на миналата година има спад от 0.2%.

Агенцията регистрира този индикатор всеки месец, като го пресмята на база на регистрирани безработни в бюрата по труда като % от стопански дейното население на възраст 15-64 година, открито при броене 2011 година Националният статистически институт дава по-различни данни, които са основани на анкети измежду семействата и са за тримесечен интервал. За третото тримесечие статистиката сочи 3.7% безработица.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932, оповестява Агенцията по заетостта. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в действителната стопанска система. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учещите и заетите, които също посредством съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.

В края на предпоследния месец от годината записаните безработни в бюрата по труда са общо 189 474, като по отношение на същия интервал през 2018 година са с 8309 по-малко (-4.3%). Новорегистрираните безработни са 30 385. 1633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи и не са търсили работа. Активирането на такива лица остава предпочитана активност на бюрата по труда. Информационните събития, трудовите тържища, срещите на трудовите медиатори с младежи, на които следва довеждане докрай на приблизително или висше обучение, мобилните бюра по труда са част от изпълняваните нови начинания и услуги на Агенцията по заетостта. Средно за месец задействаните хора са над 2 хил.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР