Агенцията по заетостта набира кандидати за обучения и заетост на

...
Агенцията по заетостта набира кандидати за обучения и заетост на
Коментари Харесай

С 19 млн. лв. търсят заетост на 1000 души с увреждания

Агенцията по заетостта набира претенденти за образования и претовареност на безработни лица с трайни увреждания. Кандидатстването на хора до и над 29-годишна възраст стартира от 15 август 2018 година, оповестиха от Агенцията по заетостта.

8 854 936 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по новия съставен елемент II на план " Обучения и претовареност за младежите ".

За другия план - " Обучения и претовареност " са планувани 10 000 000 млн. лв.. Заявките за свободни работни места ще се преглеждат по реда на тяхното подаване до привършване на финансовия запас.

Очакванията са с тези пари да стартират работа 200 младежи до 29 години и 800 души над 29 години с трайни увреждания.

Според Закона за поощряване на заетостта, " лице с трайно увреждане " е човек, който вследствие на анатомично, физиологично или психично увреждане е с трайно понижени благоприятни условия да извършва действия по метод и в степен, вероятни за здравия човек. Той би трябвало да има ТЕЛК, с който да удостоверява понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 50 и над 50%.

Близо 5000 души с увреждания са почнали работа през първата половина на 2018 година, осведомят от Агенцията по заетостта. Повече от 1500 от тях са включени в субсидирана претовареност.

Към момента по плановете " Обучения и претовареност за младежите " и " Обучения и претовареност " устроените на работа хора с увреждания са 884. Целта на двата плана е да има устойчива претовареност на една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

Работодателите ще бъдат подтиквани оптимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място, твърдят от Агенцията по заетостта.

За 24 месеца зплатите на заетите ще идват по стратегия " Развитие на човешките запаси ". От Агенцията прецизират, че поемат възнагражденията според минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и осигурителните вноски на наетите. Ако работодателите задържат служителя/служителите 6 месеца след този период, ще им бъде даден еднократно спомагателен бонус от 6 минимални работни заплати, открити за страната.

Всеки шеф, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по съставен елемент II на плановете, може да подаде поръчка за откриване на свободни работни места съгласно своите потребности във всички бюра по труда в страната, осведомят от Агенцията.

Безработните с трайни увреждания, утвърдени от работодателите, ще могат да преминат образование с ваучери (съгласно Постановление на Министерски съвет № 280/ 2015 г.). Заявки от работодателите ще се одобряват на книжен притежател персонално или посредством прокурист в бюрата по труда в страната, в работни дни, осведомят от Агенцията. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР