Агенцията по заетостта е осигурила три възможности за онлайн регистрация

...
Агенцията по заетостта е осигурила три възможности за онлайн регистрация
Коментари Харесай

Три са възможностите за онлайн регистрация в Бюрата по труда – с ПИК, електронен подпис и по имейл

Агенцията по заетостта е осигурила три благоприятни условия за онлайн регистрация в бюрата по труда. За две от тях е належащо хората да имат или електронен автограф, или ПИК на Национален осигурителен институт. Третата опция употребява електронната поща на съответното бюро по труда, данните, които лицето ще подаде, би трябвало да бъдат достоверни, тъй като те ще бъдат доказани и по длъжностен път - по имейл или по телефона. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия основният шеф на Главна дирекция „ Услуги по заетостта “ Кремена Калчева.

По думите й, има и друга опция за регистрация - по пощата също може да се изпрати заявката за регистрация.

„ За хората, които чакат да получават компенсации при безработица, е хубаво да припомня, че регистрацията в Бюрото по труда за търсене на работа е едно от изискванията, с цел да се кандидатства за обезщетение от Национален осигурителен институт. За интервала на изключителното състояние хората за облекчение могат да създадат регистрацията си в Бюрото по труда и дружно с това да подадат обезщетение за безработица, само че това обезщетение също може да се подаде по електронен път към Национален осигурителен институт, както и посредством пощенски оператор също към Национален осигурителен институт “, разясни Кремена Калчева.

Около 3000 души дневно остават без работа поради изключителното състояние. Над 7178 регистрации на безработни има в Бюрата по труда единствено за последния работен ден на предходната седмица. Не дребна част от тях - 5075 загатват, че директно или индиректно това се дължи на рецесията с ковид. Над 45 000 души са се записали като безработни от оповестяването на изключителното състояние насам.

„ Хората, които се записват в бюрата по труда, би трябвало да създадат това по сегашен или по непрекъснат адрес и точно по тази причина в регионалните градове се случва да има повече скупчвания пред вратите на бюрата по труда “, посочи Кремена Калчева.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР