Агенцията по заетостта (АЗ) препоръчва на всички, които желаят да

...
Агенцията по заетостта (АЗ) препоръчва на всички, които желаят да
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта: Търсещите работа да се записват по електронен път

Агенцията по заетостта (АЗ) предлага на всички, които желаят да употребяват услугите й, да се съобразят с ограниченията на държавното управление във връзка с COVID-19 и с апела на обществеността за ограничение на контакти и срещи, изключително тук-там със скупчване на хора, каквито постоянно са бюрата по труда. Това се показва в известие на АЗ, представено от Българска телеграфна агенция.

Призивът се отнася най-много за искащите да се записват като търсещи работа лица, заради освобождение от работа, в това число и след завръщане от чужбина, т.е. с цел да получават компенсации за безработица. От АЗ напомнят, че Агенцията дава опция за подаване на заявление за регистрация по електронен път към съответното бюро по труда посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ). Формулярът на заявление-декларация за регистрация може да бъде изтеглен от уеб страницата на Агенцията - https://www.az.government.bg/Е/informaciya-za-registraciyaЕ/. Помощна информация за метода за прилагане на ССЕВ пък може да се откри тук: https://edelivery.egov.bg/Help.

Хората с с дейна регистрация като безработни, които имат планувани срещи с трудовия си медиатор, също не е наложително да посещават бюрото по труда в интервала на изключително състояние. С тях ще се свърже трудовият им медиатор по телефон или е-поща, с цел да уточнят нужните дейности в този интервал.
Агенцията по заетостта е подхванала дейности за навреме информиране на клиентите си посредством телефон, SMS, е-поща, обществени мрежи, медии, както и със съдействието на локалната власт посредством оповестени известия в кметствата и всеобщо посещавани обекти в дребните обитаеми места. На лицата, които не са показали или имат смяна в данните за контакт, предлагаме сами да се свържат с бюрото по труда. Списъкът с телефони за връзка с всяко бюро по труда е уголемен за нараснала успеваемост при даването на информация или консултация.

Агенцията по заетостта изисква от клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, да съблюдават 14-дневния карантинен интервал от тяхното идване. Няма да се позволяват в териториалните офиси хора, за които не е изминал карантинния период, а за откритите случаи на нарушаване се уведомяват способените органи. В допълнение, от през днешния ден всеки искащ да употребява присъствена услуга, първо ще попълня декларация, че не е обитавал отвън страната през предходните 14 дни и ще носи отговорност за декларирани погрешни данни.
Работодателите също се приканват да търсят услугите на бюрата по труда посредством неприсъствени способи за връзка. В тази връзка Агенцията по заетостта им обръща внимание да не вземат прибързани крайни решения по отношение на своя личен състав и да бъдат виновни за запазване на главния си капитал - човешкия запас. Начини по какъв начин да се реализира това са препоръчани на уеб страницата на Министерство на труда и обществената политика - https://www.mlsp.government.bg/index.phpЕ.
В случай на всеобщо освобождение на личния състав следва да се съблюдава нормативния ред, регламентиран в Закона за поощряване на заетостта, само че Агенцията по заетостта мощно предлага вземането на сходно решение да се предшества от консултация със съответното бюро по труда с оглед навреме обмисляне на вероятните дейности за превъзмогване на сериозния интервал.
Очаква се да бъдат признати изискванията и редът за използване на спешната мярка за работодатели, които са прекратили активността си заради въведеното изключително състояние. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР