Агенцията по вписванията си направи щедър подарък и то точно

...
Агенцията по вписванията си направи щедър подарък и то точно
Коментари Харесай

В Търговския регистър си раздадоха бонуси за постигнати резултати

Агенцията по вписванията си направи великодушен подарък и то тъкмо за интервала, в който Търговският указател бе срутен и нанесе тежки вреди на бизнеса у нас. Оказва се, че през октомври чиновниците са получили бонуси в размер на 700 000 лева като " спомагателни хонорари за реализирани резултати " през месеците юли, август и септември, научи " Сега " от свои източници.

Отново по информация на изданието четирима софийски шефове са си раздали по 20 хиляди лева , а другите високопоставени чиновници са прибрали по 2 хиляди лева Бонус за " добре свършена работа " са получили и шефовете на другите отдели в организацията.

Във ведомството работят към 600 души, като минимум от горната страна заплата си са получили чиновниците в районните отдели в страната.

Решението за паричните награди се взема от шефа на съответната институция, излиза наяве от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди този момент ръководеше Агенцията за дребните и междинните предприятия.

По разпоредба спомагателни хонорари могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на спомагателното заплащане за реализирани резултати, което обособен чиновник може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия интервал съществени заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, тъй като чиновници са употребили отпуск по болест, който се заплаща от Национален осигурителен институт. И въпреки всичко –
бонусът се дава за положителни резултати. Остава да виси въпросът по какъв начин тъкмо са реализирани те, до момента в който Търговският указател бе блокиран и спъна работата на редица компании и частни лица

Министърът на правораздаването Цецка Цачева показа, че " тя не дефинира и не утвърждава погашение на суми за спомагателни хонорари нито на изпълнителния шеф, нито на управлението на Агенция по вписванията ". Министърът само определял оценката на шефа и съгласувал оценката на зам.-директора. Конкретните правила и методиката за установяване на в допълнение заплащане за реализирани резултати били разказани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията. От организацията не пожелаха да ги дават на " Сега " - претекстът за отхвърли беше, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до социална информация.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР