Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни методически указания

...
Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни методически указания
Коментари Харесай

Правосъдният министър обеща, че Агенцията по вписванията ще обслужва по-добре

Агенцията по вписванията ще разгласява на 17 юни методически инструкции за работата на длъжностните лица по регистрацията въз основата на готвен сега разбор. Това е станало известно през днешния ден по време на срещата в Министерството на правораздаването на министър Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова с представители на Facebook общността на българските юристи, заяви пресслужбата на министерството.

До нея се стигна откакто предходната седмица 64 юристи сезираха омбудсмана за редовно постановяване на непозволени отводи от страна на регистъра.

По време на дебата юристите са дали съответни образци за проблеми в регистърните производства и основно с постановяване на отводи за регистриране, такси и разноски в производствата, уеднаквяване на практиката и бистрота.

Министърът е срещнал юристите с подхванатите от началото на годината ограничения за уеднаквяване на практиката на служителите и възстановяване на контрола върху работата им. Една от тях е основаният отдел " Анализ, методология и организация ", чиято задача е да събира, синтезира и проучва информацията за постановените отводи на длъжностни лица по регистрацията, както и на информация за постановени правосъдни решения по обжалвани пред съда отводи. Целта е на база на тези разбори Агенцията по вписванията от време на време да изготвя оферти за изменение и допълнение на нормативни актове, свързани с активността на длъжностните лица.

Създаден е и отдел " Административно-наказателна активност ", който да санкционира длъжностните лица, в случай че са отказвали регистрация или са правили вписвания непозволено.

Въведен е и правилото на инцидентно разпределение на заявките от осведомителната система към служителите.

Министърът е поканил членовете на общността на юристите да вземат участие в съвещания на образувания неотдавна съвещателен съвет към Агенцията по вписванията по тематиките за развиването на регистърните производства.

Омбудсманът Мая Манолова е удостоверила готовността си да предложи законодателни промени за възобновяване на правосъдните разходи при незаконосъобразни отводи, постановени от чиновници на организацията. Тя упорства още в закона категорично да се вкара и обвързване управлението на организацията да предприеме ограничения за уеднаквяване на практиката на длъжностните лица.

Адвокатите са декларирали, че ще дават съответни оферти за възстановяване на регистърното произвеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР