Агенцията по вписванията няма резервен центърЕвтини и калпави дискове са

...
Агенцията по вписванията няма резервен центърЕвтини и калпави дискове са
Коментари Харесай

Калпави дискове гръмнали Търговския регистър

Агенцията по вписванията няма авариен център


Евтини и калпави дискове са станали причина да гръмне Търговския указател, научи “Труд ”. Изчезнала е информация, част от която може и да не се възвърне, а друга ще се вкарва ръчно от хартиени носители.

Още в петък Агенцията по вписвания заяви, че са блокирани Търговският указател и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) и няма да работят през уикенда. В неделя от Министерството на правораздаването оповестиха, че са сезирали прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи да бъде тествана версията за възможен бойкот или хакерска офанзива.

Четвърти ден през днешния ден системата не работеше, а читатели на “Труд ” сигнализираха за проблеми със справките още от средата на предходната седмица. От Агенцията по вписванията оповестиха единствено, че работата на системата ще бъде възобновена поетапно за неопределен срок. От сряда – 15 август, ще могат да се вършат само информации за настоящото положение на компаниите. И прецизираха, че “причините са напълно механически и не са резултат от злонамерена външна интервенция ”. За времето на нарушение на достъпа до регистрите, дейности по отношение на данните в тях не са осъществявани и благоприятни условия за злоупотреби не съществуват.

Източници на “Труд ” бяха безапелационни, че става въпрос за тежка повреда с дискове. Тя е засегнала информацията, въвеждана след 1 януари 2018 година, защото съгласно разпоредба на правосъдния министър организацията е длъжна да архивира базата данни в края на всяка календарна година.
 Край постройката на Агенцията по вписванията в София през днешния ден бе умерено. Служители импровизирано споделиха, че единствената добра вест е, че сривът е станал в средата на август, когато съдилищата са във почивка, а огромна част от юристите и предприемачите са в отпуск. Снимки Пламен Стоименов Край постройката на Агенцията по вписванията в София през днешния ден бе умерено. Служители импровизирано споделиха, че единствената добра вест е, че сривът е станал в средата на август, когато съдилищата са във почивка, а огромна част от юристите и предприемачите са в отпуск. Снимки Пламен Стоименов
Бивши чиновници на Агенцията по вписванията от IT бранша припомниха, че през далечната 2010 година държавното управление е отпуснало пари за пазаруване на спомагателен сторидж (за системата за запазване на данни). Тогава обаче не се е стигнало до привършване на публичната поръчка и техника по този начин и не била доставена. Практика било за Търговския указател да се купуват некачествени и евтини дискове, които дефектират. Затова и са напълно действителни опасенията, че информацията е невъзстановима и ще се наложи да бъде вкарана още веднъж от хартиени носители, а по-късно и да бъде тествана. Няма изясненост каква част от цялата информация се пази на хартиени носители, само че във всички случаи щяло да се наложи да се изисква и от съдилища, нотариални адвокатски фирми и други

За разлика от Национален осигурителен институт, ГРАО и Министерство на вътрешните работи Агенцията по вписвания няма аварийни центрове, в които да се съхранява целият масив от данни. Още от 2009 година от време на време се появяват хрумвания за основаване на два такива – един в Южна и един в Северна България, само че нищо не е направено.

Според данни от разнообразни източници до момента за Търговския указател са изхарчени сред 50 и 70 млн. лева Проверка в публичните поръчки демонстрира, че последния търг за поддръжка на системата е от 2016 година  Договорите с компаниите са изтекли през 2017 година

“Труд ” научи, че една от аргументите Европа да не ни желае в Шенген е неналичието на сигурност на компютърните ни системи. В сходно окаяно положение е и ГРАО, с тази разлика, че те имали авариен център, в които се съхраняват дублираните данни.

Според юристи


Блокирани са всевъзможни действия


Спирането на Търговския указател и на регистъра за ЮЛНЦ блокира работата на обособени юристи и цели адвокатски фирми в цялата страна, оплакаха се адвокати. Някои от тях изброиха част от дейностите, които са невъзможни:

1. Регистрация на компания или ЮЛНЦ.

2. Дерегистрация на сдружения при разпродажба.

3. Смяна или смяна в ръководството на компания или ЮЛНЦ.

4. Установяване и прехвърляния на собствеността.

5. Проверка за запори върху дружествени дялове.

6. Услуги при нотариуси и в банки, при които се изисква информация в регистрите.

7. Услуги в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и други държавни институции, за които също се вършат информации за фирменото положение.

Отделно е блокирана и работата на юристи, които работят с клиенти от чужбина и получават поръчки за инспекция на български компании или ЮЛНЦ.

Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал:


Целият търговски оборот е спрял

 02-11 Заради блокирането на Търговския указател целият търговски оборот в страната е спрял. Не могат да се записват покупко-продажби, да се впишат нови компании или прекачване на дялове. Важно от тук нататък е да се види дали цялата информация ще се възвърне. Надяваме се тя да е надеждно дублирана.

Очевидно Агенция по вписванията не може да се оправи на равнище с поддържането на регистъра. Тя е оставена сама да се избавя, а би трябвало да й се окаже помощ от Министерство на правораздаването и Министерски съвет. От 1 октомври би трябвало да започват нови услуги на регистъра, което очевидно няма да се случи.

Експерти настояват


Проблемите почнали след окрупняването


Проблемите с Търговския указател почнали от началото на тази година, когато към него била прибавена и базата данни на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, описаха специалисти. Според тях окрупняването въобще не е било съпроводено с рационализация на сървърите или назначение на спомагателни чиновници. Част от техниката била още от 2006-2007 година, когато се подготвяло стартирането на Търговския указател. Втори основен миг бил разширяващият се през годините достъп до системата от външни точки и понижаването на таксите за прилагане въз основата данни. Това дало опция на хакери да се упражняват върху системите за отбрана.

Симптомите, че Търговския указател ще гръмне били видяни още в последните дни на юни, когато до 30 юни трябвало да бъдат подадени фирмените доклади, а ситемата не ги приемала или блокирала при обработването им.

Базата обезпечава преграда пред измамите


Проверявайте и след това правете покупко-продажби


Данните са налични за всеки

 Блокадата на Търговския указател не е засегнала Имотния указател, Регистъра БУЛСТАТ и Регистъра на имуществените връзки на съпрузите и жителите можеха да вършат вписвания и информации в тях. Блокадата на Търговския указател не е засегнала Имотния указател, Регистъра БУЛСТАТ и Регистъра на имуществените връзки на съпрузите и жителите можеха да вършат вписвания и информации в тях.
Търговският указател (ТР) е електронна база данни за търговците и обвързваните с тях обстоятелства и условия, който по закон подлежат на регистриране в организация, основана за задачата. ТР ни е необходим най-много, когато правим заплащания и сключваме. Не създадем ли информация в него, с цел да проверим истина ли е това, което нашият възможен бизнеспартньор споделя за себе си и за компанията си, рискуваме да бъдем излъгани, изясняват юристите.

В регистъра всеки жител може да откри следните данни, които наложително се записват: названието и адреса на компанията, предметът на активността й, имената на притежателя и на съдружниците му, членовете на управлението й, и нейната защитеност (само този, който я е записал, има право да употребява името й).

Данните са настоящи, тъй като Законът за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) задължава всеки да подаде в 7-дневен период заявление при учредяването на сдружението, както и промени в него, направени след общо заседание на акционерите. За задачата се заплаща такса, чийто размер е друг, както и заявките, които се подават. Вписват се и данни от притежателите на електронен автограф.

Системата е замислена в полза на сигурността на комерсиалния оборот. До нея всеки човек има безвъзмезден и свободен достъп. Той може да се обърне с въпрос към Агенцията по вписванията, която има клонове по места или да посети уеб страницата й. Информацията му се дава във тип на информация или уверение – документално, устно или като електронен документ. Удостоверението, за разлика от справката, е публично и може да послужи по предопределение в адвокатска фирма на нотариус или при правосъден спор.

Данните в регистъра са подредени по търговци – в партиди с два раздела: “вписани условия за търговеца ” и “обявени актове за търговеца ” Към всяка партида се води електронно дело с книжата, доказващи условия и актовете. Това дело не е налично за всеки – не и за този, който няма електронен автограф или документ, публикуван от организацията по пример.

Като цяло, информацията от регистъра не е загадка – притежанието й прави комерсиалните покупко-продажби сигурни и транспарантни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР