Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) и евродепутати предупредиха днес

...
Коментари Харесай

ЕМА предупреди за риск от прибързаното одобрение на ваксините срещу COVID-19 |

Агенцията по медикаментите на Европейски Съюз (ЕМА) и евродепутати предизвестиха през днешния ден за опасности от прибързаното утвърждение на ваксини против COVID-19, откакто Англия даде незабавно зелена светлина на пробната инжекция против новия ковид, създадена от фирмите " Пфайзер " (Pfizer) и " Бионтек " (BioNTech), съобщи Ройтерс.

Англия е първата западна страна, одобрила ваксина против COVID-19. Това решение съгласно мнозина е печеливш политически ход на държавното управление на премиера Борис Джонсън, което беше изправено пред рецензии поради метода на справяне с рецесията с ковид, отбелязва Ройтерс.

Решението беше взето по неотложност по свръхбърза процедура на утвърждение.

ЕМА, която дава отговор за одобряването на ваксини против COVID-19 за потребление в Европейски Съюз, сподели, че нейната по-дълга процедура на издаване на позволение е по-уместна, защото се основава на повече данни и изисква повече инспекции, в сравнение с незабавната процедура, определена от Англия.

Запитана за английското утвърждение на имунизацията на " Пфайзер ", ЕМА съобщи, че позволение за стартиране на пазара под изискване е най-уместният регулаторен механизъм, който да се употребява в актуалната изключителна пандемична обстановка.

Вчера ЕМА заяви, че според тази процедура ще реши до 29 декември дали да утвърди имунизацията на Пфайзер.
Членове на Европейския парламент също се отнесоха сериозно към английското решение.

Видният немски евродепутат Петер Лизе предизвести, че незабавното утвърждение от Англия на пробна ваксина срещу COVID-19 е " проблематично ", защото е направено прекомерно преждевременно.

Смятам решението за проблематично и предлагам страните членки на Европейски Съюз да не повтарят процеса по същия метод. Няколкоседмично обширно изследване на ЕМА е по-добро от преждевременно незабавно позволение за стартиране на пазара на ваксина, уточни Лизе, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.
Лизе съставлява десноцентристката група на ЕНП, която е най-голямата в Европарламента.

Съгласно наредбите на Европейски Съюз имунизацията на " Пфайзер " би трябвало да бъде утвърдена от ЕМА, само че страните от съюза могат да употребяват планувана за незабавни обстановки процедура, която им разрешава да разпространят на вътрешния си пазар ваксина за краткотрайна приложимост.

Правилата на Европейски Съюз към момента важат за Англия, която публично напусна съюза на 31 януари, на за която разпоредбите на съюза важат до края на годината.

Налице е явна конкуренция в международен мащаб кой първи да достави ваксина на пазара допустимо най-бързо, сподели евродепутатът Тимо Вьолкен от групата на социалистите - втора по величина в Европарламента.

Въпреки това съм на мнение, че е по-добре да се отдели време, тъй че да е несъмнено, че качеството, успеваемостта и сигурността са обезпечени и дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, посочи Вьолкен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР