Агенцията по лекарства не иска да сложи край на та

...
Агенцията по лекарства не иска да сложи край на та
Коментари Харесай

Разследващ журналист проследи незаконния износ на лекарства

Агенцията по медикаменти не желае да постави завършек на та с паралелния експорт на медикаменти и това води до експорт на стойност 130 милиона лв.. Според в този момент настоящото законодателство сходна търговия не е противозаконна. Това съобщи в студиото на „ Денят стартира “ проверяващият публицист от в. „ Стандарт “ Димитър Илиев.

Димитър Илиев организира следствие за „ апетитните “ за експортьорите на медикаменти лекарства, още преди казусът да попадне под вниманието на обществото.

Проблемът с противозаконния експорт на медикаменти стана настоящ с ареста на сириеца Амир Мохамед ал Хусаини и неговите съучастници. По думите на Илиев, Мохамед се оправдава активността си с икономическата логичност - производителят дава 30% на аптеката, а той като дистрибутор не може да получи такава отстъпка. Разследващият публицист добави, че Агенцията по медикаментите има закон, гласуван през 2014 година, който контролира този тип експорт, само че Конституционният съд е отхвърлил всички ограничения, които касаят регулацията от страна на страната.

Така единственото обвързване на дистрибуторите е да подават уведомления. Така се е стигнало до неуместен случай - импорт на лекарство от 6 000 опаковки, само че желанието за експорт е 78 200. По думите на Илиев дистрибуторите се подиграват и пускат толкоз заявки, че системата се затлачва от информация.
 Повдигнаха обвинявания на незаконната група, занимавала се с експорт на медикаменти Повдигнаха обвинявания на незаконната група, занимавала се с експорт на медикаменти
Специализирата прокуратура предяви обвинявания на 7 души за проведена незаконна група за пране на пари и данъчни закононарушения. Групата се е занимавал...

В случая с Амир Мохамед той може да бъде измамен под правосъдна отговорност единствено поради измами с Данък добавена стойност, съобщи Илиев.
Димитър Илиев, проверяващ публицист: Обличането писмено е най-трудното нещо. Произходът на медикаментите е явен - взимат се от аптеки, през интернет и от лечебни заведения, което е нелегално. Като вкарва незаконно медикаменти и пари в обората си, той тегли непозволено Данък добавена стойност от страната, което не е импортирано от различен, само че се източва при износа на медикаменти. Това е единственото, за което могат да го съдят, само че във връзка с износа на медикаментите не могат да му създадат нищо.
Илиев съобщи, че е добра стъпка да се криминализира този експорт на медикаменти. Според него измененията в Закона на медикаментите са положително желание, само че може да се реализира повече. Той даде за образец Португалия, където има черен лист за медикаменти, за които е имало история на дефицит и се постановат забрани за експорт. Все отново без електронна система такава инспекция не може да се направи.

Той изясни, че износът на медикаменти е атрактивен бизнес, тъй като България, като бедна страна, предлага лекарства със доста по-ниска цена спрямо Европа. В немския закон има обвързване аптеките да купуват от успореден експорт, тъй като по този метод евтините медикаменти икономисват парите на данъкоплатеца, добави Илиев. Това е пазар на стойност 1,5 милиарда евро единствено в Германия.
Димитър Илиев, проверяващ публицист: Целта на следствието е да хванем едно лекарство от България - това, което липсва и да го проследим по партидния номер пътя му към Германия.
По думите на Илиев това е невероятно, когато един партиден номер дава отговор за десетки хиляди опаковки. Това може да се промени с въвеждането на матрикс кодове за медикаменти, в които се вкарва всякаква информация.
Димитър Илиев, проверяващ публицист: Арестът на Амир Мохамед е единствено върхът на айсберга. Ако прокуратурата и ГДБОП имат предпочитание, занапред би трябвало да проверяват лечебните заведения, болничните аптеки, от които се взимат медикаменти, болничните отделения, от които се изписват повече медикаменти като в онкологията.
Дозировката на онколекарствата се дефинира на база телесно тегло и има лечебни заведения, съгласно които следното тегло на българския пациент е над 100 кг., напомни Илиев. По думите му е най-трудно да се потвърди, когато на пациентите се влива единствено физиологичен разтвор, а не действителното лекарство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР