Агенцията по храните ще засили официалния мониторинг на предлаганите на

...
Агенцията по храните ще засили официалния мониторинг на предлаганите на
Коментари Харесай

БАБХ: Не е установено влагане на немлечни мазнини в млечните продукти

Агенцията по храните ще ускори формалния мониторинг на предлаганите на пазара млечни артикули посредством увеличение на броя проби от комерсиалните обекти

Във връзка с публикувана от асоциация „ Активни консуматори " информация за изследвани проби от млечни артикули с съществуване на немлечни мазнини и нараснало водно наличие, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) уведомява, че:

За да подсигурява правото на потребителите да получават цялостна и вярна информация за храните, които закупуват и употребяват, БАБХ провежда и прави ежеседмичен надзор на предлаганите на пазара млечни артикули за нерегламентирано вложение на немлечни мазнини и за сходство по физикохимични индикатори, според софтуерна документи на производителя, посредством взимане на проби от комерсиална мрежа.

Пробовземането се прави с присъединяване на представители на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация „ Активни консуматори " и Сдружение за налична и качествена храна по покана от Агенцията по храните. По този метод БАБХ подсигурява и сходството на предлаганите артикули с Регламент (ЕС) № 1308/2013 за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули и Наредба за характерните условия към млечните артикули.

От началото на годината до 17.11.2022 година от комерсиалната мрежа са взети 145 бр. проби от млечни артикули, които са изпитани за съществуване на немлечни мазнини и за сходство по физикохимични индикатори според софтуерната документи на производителя. Към момента резултати от изпитване са получени за 144 бр. проби.

Взетите проби от млечни артикули по типове са:

• сирене - 62 бр.
• кашкавал - 35 бр.
• кисело мляко и цедено мляко - 24 бр.
• прясно мляко и мляко за пиянство - 15 бр.
• масло - 6 бр.
• заквасена сметана - 2 бр.
• извара - 1 бр.

При осъществените изпитвания не е открито вложение на немлечни мазнини в млечните артикули, а отклоненията са от заложените по Технологична документи на производителя физикохимични индикатори. От получените резултати на изследваните 144 бр., несъответстващи са 16 бр. млечни артикули, 6 от които с отклоняване по индикаторите масленост и изсъхнало вещество (с нараснало водно съдържание).

Допуска се в обектите за търговия с храни да се предлага сирене с нараснало водно наличие, като същото би трябвало да бъде авансово сложено от производителя в опаковка, която не може да бъде отстранявана в комерсиалния обект и на етикета да е посочено „ саламурено сирене с нараснало водно наличие ". Такова сирене не може да се предлага в насипно положение на витрина!

За откритите несъответствия БАБХ е подхванала нужните дейности по подготвеност към бизнесоператорите, производители на млечни артикули.

БАБХ е предоставила информация за резултатите от осъществените проучвания на млечни артикули, като последната е в писмен тип на 30.09.2022 година

При приемане на формален сигнал от браншови и потребителски организации, съдържащи приложени протоколи от изпитване по съответните индикатори от акредитирана лаборатория, БАБХ подхваща ограничения в своята подготвеност, в това число взимане на проби по формален надзор от цитирания в сигнала артикул. След приемане на резултатите от лабораторния разбор се подхващат административни ограничения към оператора, произвеждащ или предлагащ продукта, в това число прекъсване от употреба на обекта.

.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР